CO2-opslag Duitsland gaat niet door

De Duitse minister van Milieu, Peter Altmaier, ziet geen toekomst voor de ondergrondse opslag van CO2. Een belangrijke reden is de tegenstand van de bevolking: “We moeten realistisch zijn. Tegen de wil van de bevolking in is opslag van CO2 in de ondergrond niet te verwezenlijken, ”zei hij op 23 juli in de media.

Net als in Nederland zien ook in Duitsland de overheid en een deel van het bedrijfsleven de opslag van CO2 uit kolencentrales als een bijdrage aan de vermindering van de uitstoot van CO2, een gas dat bijdraagt aan klimaatverandering door het broeikaseffect. Zo wilde het energiebedrijf Vattenfall in de deelstaat Brandenburg een proefcentrale voor CO2-afvang bouwen. En de Duitse Bondsregering had al 408 mogelijke opslagplaatsen ondergronds uitgezocht, vooral in de deelstaten Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen in Noord-Duitsland.

Net als in Nederland is er ook in Duitsland veel protest tegen die opslag met als argumenten dat CO2-afvang en –opslag geen echte oplossing is voor het broeikaseffect en dat het om een dure technologie gaat die de verdere uitbouw van duurzame energie verhindert. Dat protest leidde ertoe dat Vattenfall de bouw van de proefcentrale eind vorig jaar heeft uitgesteld.

Dat de milieuminister de opslag van CO2 afblaast, is een onverwachte ontwikkeling. Immers, eind juni hadden de Bondsregering en de deelstaten na een maandenlange discussie een wet aangenomen over ondergrondse opslag van CO2. Volgens die wet zou er per opslagplek maximaal 1,3 miljoen ton CO2 per jaar opgeslagen kunnen worden. In de media verschenen daarop berichten dat de weg vrij is gemaakt voor opslag van CO2. Daarbij werd een belangrijke paragraaf in de wet even over het hoofd gezien. De regeringen van de deelstaten hadden namelijk bedongen dat in de wet een veto opgenomen werd: de deelstaten mogen de CO2-opslag verbieden. De regering van Sleeswijk-Holstein heeft meteen van dit vetorecht gebruik gemaakt om de opslag te verbieden. En volgens milieuminister Altmaier heeft tot nu toe geen enkele deelstaat medewerking voor die opslag aangeboden. Daarom gaat de CO2-opslag niet door.

Bron: Spiegel, 23 juli 2012.

Bron: Tagesschau, 23 juli 2012.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.