Natuur en Milieufederatie Groningen gaat de mist in bij opslag kernafval

De Natuur en Milieufederatie Groningen gebruikt aantoonbare onjuistheden in een reactie op plannen om kernafval op te slaan in zoutkoepels.
Volgens Boris Pents van de Federatie heeft Duitsland plannen om in het dorpje Wahn, net over de grens bij Ter Apel, kernafval op te slaan onder de grond. Daarmee reageert Pents op berichten in de media. Maar die berichten zijn onjuist. Wat is er aan de hand?

De Duitse Bondsrepubliek en de zestien deelstaten hebben op 9 april jl. afgesproken dat ze op zoek gaan naar een definitieve opslagplaats voor hoogradioactief afval. Binnenkort zal een wetsvoorstel worden ingediend met een alternatief voor het zwaar omstreden plan om gebruik te maken van de ondergrondse zoutkoepel in Gorleben, waar het beleid zich vanaf 1977 op richtte. Er was veel kritiek op de geologische argumenten die werden aangevoerd voor deze keuze. Vandaar dat de overheden opnieuw willen starten vanaf een blanco landkaart. Als de wet rond de zomer is goedgekeurd, komt er een commissie die de eisen op gaat stellen waar de ondergrondse opslag aan zou moeten voldoen. Daarna worden locaties uitgezocht, een proces dat tot 2031 duurt, gevolgd door de aanleg van de opslagmijn in de tien tot vijftien jaar daarna (Bron: Zeit.de & wettekst (PDF)).

Kortom, er is helemaal geen plan om kernafval bij Wahn op te slaan. Pents reageert dus op een niet bestaand plan.

Pents stelt: „In Gorleben en Asse II bleek een zoutkoepel grondwater te lekken, waardoor het daar opgeslagen radioactief afval weg kon lekken. Dit zorgt voor grootschalige milieuverontreiniging van het grondwater in deze omgeving.“ Maar in Gorleben is uitsluitend een deel van de mogelijke opslagmijn aangelegd en er ligt er ondergronds geen enkel vat kernafval. Wel is er bovengronds een grote hal met vaten hoogradioactief afval. De jaarlijkse acties tegen de kernafvaltransporten, gingen over deze opslag bovengronds.

In de zoutkoepel bij Asse liggen op 750 meter diepte wel vaten kernafval die in contact kwamen met grondwater (Asse is gatenkaas). De overheid vangt bijna alle water op dat in de zoutkoepel stroomt. Beneden op 790 meter diepte is er een radioactieve plas. En juist om te voorkomen dat het erger wordt moeten alle vaten opgegraven worden. Er is geen grootschalige radioactieve verontreiniging van grondwater vastgesteld. Ook hier komt Pents met onjuiste argumenten.

Volgens Pents komt er door de sluiting van de Duitse kerncentrales „de komende jaren een gigantische hoeveelheid radioactief besmet bouwmateriaal vrij“ en heeft dit tot gevolg „dat er haastig op zoek gegaan moet worden naar een plek waar dit afval heen kan.“ Pents is er blijkbaar niet van op de hoogte dat het afval van de afbraak van kerncentrales naar de voormalige ijzerertsmijn Schacht Konrad zal gaan als het aan de Duitse overheid ligt (bron). In zoutkoepels komt uitsluitend het hoogradioactieve afval, de gebruikte brandstof van de kerncentrales.

Al met al slaat de Natuur en Milieufederatie Groningen behoorlijk de plank mis en kan de federatie gemakkelijk het verwijt krijgen dat men maar wat roept om stemming te maken. Dat is jammer, temeer daar Pents deze fouten niet had hoeven te maken. Op de website van Co2ntramine kan hij namelijk alle relevante en getoetste feiten over berging van kernafval wereldwijd vinden.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.