Opslag kernafval in zoutkoepels Noord-Nederland dichterbij

De Europese Commissie heeft in juni een ontwerp-richtlijn over opslag van kernafval vastgesteld. Als die richtlijn wordt aangenomen heeft het kracht van wet en komt de opslag van kernafval in de Noordelijke zoutkoepels weer in beeld.

De Europese Commissie presenteerde een eerste versie van de richtlijn in november 2010. Er kwamen reacties, waarop de Commissie op 15 juni jl. een nieuwe tekst vaststelde. Het Europese Parlement heeft hier op 23 juni over vergaderd. Een overzicht van de belangrijkste conclusies van het Parlement. De opslag van radioactief afval in landen buiten de EU moet verboden worden. Export binnen de EU mag alleen als die via bilaterale akkoorden wordt geregeld, zegt het Parlement. Het Parlement steunt het idee van meer onderzoek naar alternatieven voor het diep onder de grond begraven van het afval, dit in tegenstelling tot het Commissievoorstel, dat “diepe geologische berging” de veiligste optie voor hoogactief afval noemt.

Na het Europese Parlement heeft de Europese Commissie op 28 juni bepaald dat de lidstaten binnen twee jaar na aanname de richtlijn in hun wetgeving moeten verwerken. En uiterlijk vier jaar na het van kracht worden van de richtlijn moeten de lidstaten hun nationale programma’s aan de Europese Commissie overhandigen. In de nationale programma’s moet komen te staan:

  • welke doelen men wil bereiken;
  • welke de belangrijke mijlpalen en tijdskaders zijn;
  • om hoeveel kernafval het gaat;
  • welke plannen en technische oplossingen er zijn voor het kernafval vanaf de productie van kernafval in de kerncentrale tot en met de eindopslag;
  • de plannen voor de opslag als de opslagplaats gesloten is, inclusief de tijd dat de opslagplaats gecontroleerd moet worden;
  • de middelen om de kennis van de opslagplaats te bewaren tot in lengte van dagen;
  • onderzoek, ontwikkeling en demonstratie-activiteiten die nodig zijn om de gekozen oplossing voor het kernafval daadwerkelijk tot stand te brengen;
  • overzicht van de kosten van de opslag en van de financiering van de kosten.

De Europese Raad van ministers kan pas een besluit nemen als het Europese Parlement zijn mening heeft gegeven. Dat is gebeurd en er ligt nu een nieuwe tekst. Als deze richtlijn wet wordt, moet de Nederlandse regering snel aan de slag gaan met plannen voor opslag in de ondergrond. De opslag van kernafval in zoutkoepels, waaronder in Noord-Nederland, komt dan dichterbij.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “Opslag kernafval in zoutkoepels Noord-Nederland dichterbij”

  1. Goedenavond Herman Damveld.

    Op 19 april jl. was er een symposium in de bibliotheek van de Kolk te Assen.
    Hier werd het publiek onaangenaam verrast door de reeds nogal vergevorderde plannen van onze overheid vooral met het dumpen Co2 gas in de bodem.
    Laat staan het dumpen van radioactief afval in zoutkoepels.
    Wat mij en de aanwezigen verbaasde is dat de burger totaal geen zeggenschap heeft over de bodem waarop hij woont en waarvan hij leeft.
    wij bleven achter met vele onbeantwoorde vragen.
    Waar kunnen wij terecht of hoe kunnen we ons organiseren om deze dreiging tegen te gaan.

    Een regionale volksstemming,een referendum?
    Zoja hoe ,Maurice de Hond misschien raadplegen? Of de Redactie van het Dagblad van het Noorden?
    Waarom was er geen journalist van DVHN op die voor het volk zo belangrijke avond?

    Als u ons een hint wilt geven om op gang te komen zouden we der waarderen.

    Hartelijke groeten.

    J.H.Boog en J P vd Walle,
    twee zeer ongeruste burgers die uw betoog en duidelijke uiteenzetting ter harte hebben genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.