Raad van State geeft Groningers onvoldoende veiligheid

Raad-van-StateUit de uitspraak van de Raad van State blijkt dat de gaswinning voor 2015 hooguit 37 miljard kubieke meter mag bedragen. Dat is weliswaar minder dan de bijna 40 miljard kuub die de regering wilde, maar onvoldoende. Om de Groningers de grootst mogelijke veiligheid te geven zou er jaarlijks niet meer dan 12 miljard kuub gas uit het Groningen-veld gehaald mogen worden. Dat is de reactie van Herman Damveld, adviseur van de Stichting Co2ntramine te Groningen.

“We kennen geen Nederlandse industrie die jaarlijks met instemming van de regering schade aan duizenden huizen mag veroorzaken. We verbazen ons erover dat de Raad van State het daar mee eens is. De gaswinning in Groningen veroorzaakte tot nu toe 868 aardbevingen. Vanaf medio 2012 tot begin april jl. zijn er 35.500 schademeldingen binnengekomen, waarvan er 21.000 zijn erkend door de NAM. Tegelijkertijd krijgt de regering per dag 25 miljoen euro aan aardgasbaten door de gaswinning. Vanaf 1963 tot en met vorig jaar waren de aardgasbaten voor de overheid 277 miljard euro. Het voordeel was voor de regering, het nadeel is voor Groningen”, zegt Damveld.

Aardgaswinning uit het Groningen-veld in miljard kuub:
Winning 2010-2014 en maximum gasjaar 2015-2016
Loppersum-2
Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2015/01/15/beantwoording-schriftelijke-vragen-over-gaswinning-groningen.html, 15 januari 2015, antwoord 36.
http://feitenencijfers.namplatform.nl/gaswinning/
https://www.raadvanstate.nl/pers/persberichten/tekst-persbericht.html?id=724&summary_only=&category_id=8, 14 april 2015.

Toelichting: volgens de plannen van begin 2015 mocht er uit Loppersum 3 miljard kuub gas gewonnen worden. Dan zou de totale winning 39,4 miljard kuub bedragen. De Raad van State heeft de winning bij Loppersum teruggebracht tot een minimum, dat we op 0,3 miljard kuub bepaald hebben. Het totaal komt daarbij op 36,7 miljard kuub.

Basisinzichten aardgaswinning en aardbevingen
Damveld heeft zijn gegevens onderbouwd in het rapport “Basisinzichten aardgaswinning en aardbevingen”, dat hier te lezen is.

Auteur: Egbert Brons

Egbert Brons is in de afgelopen 20 jaar betrokken geweest bij een groot aantal organisaties en instellingen vanuit rollen als coach, adviseur, project- en programmamanager, lijnmanager en ondernemer. Naast zijn werk als directeur bij Ebius is hij actief in diverse ideële stichtingen en is, onder andere, voorzitter van het Social Venture Network Noord en fractievoorzitter en raadslid voor GroenLinks in de gemeente Loppersum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.