Wetenschappers: CO2-opslag bijna overal gevaarlijk

Michael Zoback en Steven Gorelick van de Stanford Universiteit in Californiƫ deden uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden van CO2-opslag. Ze tonen onder andere aan dat ook lichte aardbevingen in aardbevingsarme gebieden kunnen zorgen voor lekken. En daarmee is CO2-opslag bijna overal op aarde gevaarlijk.

Zoback en Gorelick komen ook met enkele uitzonderingen, zoals de Utsira formatie in de Noordzeebodem. Daar zijn de zandkorrels nauwelijks gecementeerd en is de bodem goed afgedekt door schalielagen. Hiermee ontstaat een bodem die kan vervormen zonder te breken. Bij een aardbeving zal de grond daardoor niet breken, en zal het CO2 daar netjes onder de grond blijven.

Er zijn dus plekken waar CO2 veilig in de ondergrond kan worden opgeslagen. Die plekken zijn echter zo schaars, dat we daar slechts een heel klein deel van de wereldwijde CO2 kunnen opslaan. Die hoeveelheid is zo klein dat het effect daarvan op het klimaat niet merkbaar zal zijn.

Concluderend: Gevaarlijk en zinloos
CO2-opslag is bijna overal op aarde gevaarlijk. En de paar uitzonderingen bieden onvoldoende capaciteit om CCS (CO2 opvang en opslag) zinnig te maken.

Bron:
Kennislink: Nekslag voor CO2-opslag in de ondergrond?

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.