3 december premiere documentaire Groningen Beeft

Op dinsdag 3 december organiseert het Groninger Forum in Vita Nova in Middelstum de première van de documentaire ‘Groningen Beeft’. De documentaire toont een aantal bewoners in het aardbevingsgebied. En hun worstelingen tijdens het dagelijks leven en de strijd tegen de NAM en het rijke Westen worden nauwgezet in beeld gebracht. Na de film is er een dialoog met onder andere de regisseur Kick Stokvis, Pieter van Geel en Pieter Sijpersma onder leiding Gerdi Verbeet.

Na de vertoning gaan regisseur Kick Stokvis en Pieter van Geel (lid van de commissie-Meijer en kreeg samen met Jaqcues Wallage de opdracht de dialoog tussen bewoners en de overheid/NAM te verbeteren) onder leiding van Gerdi Verbeet (voormalig voorzitter van de Tweede Kamer) met de zaal in gesprek over de film en de toekomst van het aardbevingsgebied. Hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden, zelfopgeworpen woordvoerder voor het gebied, houdt een column.

80.000 bewoners in de provincie Groningen wonen in een aardbevingsgebied. Oorzaak van deze bevingen zijn de gasboringen van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij); onderzoek wijst uit dat deze aardbevingen steeds heftiger zullen worden. De bewoners zijn bang, gefrustreerd en boos, want zij weten al twintig jaar dat de aardbevingen met de gaswinning samenhangen, maar de NAM heeft dit verband heel lang ontkend. Inmiddels zijn veel huizen ernstig beschadigd, is hun waarde gedaald en lopen er mensen gevaar. Maar: aardgas vormt een zeer belangrijke bron van inkomsten voor Nederland, dus de regering zal er alles aan doen om aardgas te kunnen blijven winnen.

Meer weten? Groninger Forum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.