Aankondiging boek “Kernafval in zout, plannen 40 jaar oud”

Op 11 juni a.s. verschijnt het boek “Kernafval in zout, plannen 40 jaar oud” van Herman Damveld. Het boek beschrijft het Nederlandse kernafvalbeleid in de afgelopen 40 jaar en de doorlopende discussie over kernenergie en de eindberging van kernafval in zoutkoepels en klei. Damveld is al decennia betrokken in dit thema en vat de geschiedenis en de huidige situatie begrijpelijk samen. “Kernafval in zout, plannen 40 jaar oud” is een uitgave van stichting Laka te Amsterdam met medewerking van de stichting co2ntramine te Groningen. Bestellen van het boek is nu mogelijk.

Omschrijving inhoud boek “Kernafval in zout, plannen 40 jaar oud”
In juni 1976 kondigde de regering de plannen aan voor berging van radioactief afval in zoutkoepels in Noord-Nederland. In de jaren daarop was dit een veelvuldig besproken thema dat mede de aanleiding was tot de Brede Maatschappelijke Discussie over (kern)energie. De regering nam toen geen besluit over de eindberging, maar de zoutkoepels bleven wel telkens in beeld. Begin 2016 publiceerde de regering het Nationaal Programma radioactief afval met het voorstel om het daadwerkelijke begin van de eindberging zo’n 100 jaar uit te stellen. Een belangrijk argument hiervoor is dat er veel te weinig geld opzij is gelegd om welke definitieve opslag dan ook te kunnen betalen.
Uit dit Nationaal Programma zou men kunnen concluderen dat er deze eeuw verder niets gaat gebeuren. Dat is niet helemaal het geval. De regering stelt namelijk nog in 2016 een zogeheten klankbordgroep in die advies moet uitbrengen voor een besluit in 2025 over de mogelijke opslagplaatsen voor kernafval. Het gaat dan om “potentieel geschikte zoekgebieden voor berging van radioactief afval die gereserveerd kunnen worden.” Daarmee komt de discussie over de vraag aan welke eisen die locaties moeten voldoen weer op tafel, een discussie die in de jaren 70 en 80 in Nederland al gevoerd is. De ervaring uit bijvoorbeeld Duitsland leert dat het jaren duurt voor er maatschappelijke overeenstemming is over die eisen. Om in 2025 een besluit te nemen zal snel begonnen moeten worden met de keuze van locaties. De discussie over opslag in zoutkoepels of kleilagen gaat hiermee weer op gang komen.
Omdat het precies 40 jaar geleden is dat die discussie begon willen we daarover een boek van ongeveer 70 pagina’s uitbrengen. De inzet is om de geschiedenis samenvattend en zo begrijpelijk mogelijk te beschrijven, waarbij we de relevante bronnen zullen aangeven. We kiezen voor een gedrukte versie en zullen daarnaast uitgebreide teksten digitaal beschikbaar stellen.

De auteur: Herman Damveld
Herman Damveld volgt al vanaf 1976 alle ontwikkelingen op het gebied van kernenergie en de berging van radioactief afval in zoutkoepels. Hij heeft daarover vele artikelen geschreven.

De uitgever: Stichting Laka
De stichting Laka is een het meest uitgebreide documentatie- en onderzoekscentrum over kernenergie van Nederland.

Prijs en bestelling
De verspreiding van het boek gaat via Laka, email info@laka.org; telefoon 020-6168294.
De kosten van de aanschaf van het boek zijn, inclusief verzendkosten, als volgt.
Eén exemplaar kost 7,50 euro.
Twee tot en met vier exemplaren kosten 6 euro per stuk.
Vijf tot en met negen exemplaren kosten 4,50 euro per stuk
Tien exemplaren of meer kosten 3,50 euro per stuk.
Bestellen kan door het bedrag over te maken op IBAN NL54 TRIO 0390 9021 79 ten name van de stichting Laka, Amsterdam. U krijgt het boek dan meteen na verschijning.
Voor meer informatie en/of de bestelling kunt u contact opnemen met de Stichting Laka.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.