Aardbevingsrumoer over emails van bijna een jaar oud

sodm-nam-mailsEr is veel ophef ontstaan over de kans op een aardbeving met een kracht van 6 op de schaal van Richter. Een kracht 6 betekent dat de beving honderd keer zo sterk is als de beving in augustus 2012 in Huizinge. Vandaar dat het terecht is dat mensen zich er ongerust over maken. Maar wat staat er nu in 41 pagina’s email die nu naar buiten zijn gekomen?

Geen onafhankelijk onderzoek

Om te beginnen geven de emails inzicht in hoe er overlegd wordt tussen het Staatstoezicht op de Mijnen (een overheidsinstantie), de NAM, Shell, TNO en het KNMI. Ze kijken samen naar onderzoeken of rapporten, geven over en weer reacties en doen voorstellen voor formuleringen. Kortom, het idee van onafhankelijk onderzoek in opdracht van de regering kunnen we hiermee als onwaar bestempelen.

Eén op 30.000 bevingen krachtiger dan 6

Hoe groot is de kans op een aardbeving van kracht 6? Daarover vinden we in een email van 18 januari 2013 wat gegevens. De verwachting wordt uitgesproken dat één op de 30.000 bevingen krachtiger is dan 6 op de schaal van Richter, maar er is een “aanzienlijke onzekerheid” in die verwachting. Het is “onwaarschijnlijk”, maar – zo kunnen we concluderen – blijkbaar niet uitgesloten. Ook al heeft iets een kleine kans, het kan ook morgen gebeuren, dat is nu eenmaal de eigenschap van kansberekening.

Zwaarste bevingen: augustus tot november

Wanneer treden de zwaarste aardbevingen op? In een email van 24 december 2012 staat: zes tot negen maanden na de productiepiek in de winter, dus pakweg tussen augustus en november.

Het aantal bevingen per jaar reageert met één tot drie jaar vertraging op een toename van de aardgaswinning. Dat lezen we in een mail van 10 november 2012. Als dus bijvoorbeeld dit jaar meer aardgas is gewonnen dan in 2012, krijgen we meer bevingen in de periode 2014 tot 2017.

Aandeelhouders NAM bepalen beleid ministerie

Boeiend is ook een mail van 11 december 2012. De verschillende instanties zijn het met elkaar eens wat betreft de gegevens over de aardbevingen. De overeenkomsten houden op als het gaat om maatregelen. Zoals bekend had het Staatstoezicht op de Mijnen het over een vermindering van de gasproductie met 40% om zware aardbevingen te voorkomen. In de mail van 11 december 2012 staat dat men op één lijn zit wat betreft de data, maar “aan de maatregelen-kant ligt het wat lastiger”. De (naam zwart gemaakt) vertegenwoordiger van de NAM zal “niet met concrete maatregelen komen (productievermindering of i.d.)” want “daar heeft (naam zwart gemaakt, maar het is hij, h.d.) geen mandaat voor van de aandeelhouders. Hij zal het over de boeg gooien van een stevig meet en onderzoeksprogramma”.

Tot zover het citaat en aldus geschiedde. Het ministerie van Economische Zaken komt in januari 2014 met rapporten, net zoals de NAM wilde.

Download hier de 41 pagina’s aan e-mails (PDF).

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.