Aardgas en aardbevingen begin 2016: veiligheid ondergeschoven

De gaswinning uit het Groningen-veld was ook in januari 2016 regelmatig in het nieuws. Als voorbereiding op het debat in de Tweede Kamer op 25 januari verscheen een grote hoeveelheid rapporten, antwoorden op Kamervragen etc. Het debat ging in feite over de gaswinning tot 1 oktober 2016, maar vaak liep men vooruit op de toekomstige gaswinning. Daarbij hoorden en lazen we geregeld dat de veiligheid van de Groningers voorop staat, maar dat is niet zo. De veiligheid is ondergeschikt aan de leveringszekerheid, zoals ook blijkt uit het gasbesluit van minister Kamp van 18 december 2015. Zelfs de door minister Kamp ingestelde commissie-Meijdam vraagt zich af waarom de gaswinning jaarlijks schade mag toebrengen aan huizen.

De veiligheid staat pas echt voorop als jaarlijks niet meer dan 12 miljard kubieke meter gas uit het Groningen-veld gewonnen zou worden. Dat stelden expliciet de woordvoerders van de Tweede-Kamerfracties van GroenLinks, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren op 26 januari jl. Minister Kamp wil echter 27 tot 31 miljard kuub tot oktober 2016 en hij wil de exportcontracten niet sneller afbouwen, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil. Bij dit debat werden 25 moties ingediend onder meer om de Groningers tegemoet te komen, maar ze werden allemaal door Kamp ontraden.

De Tweede Kamer heeft op 2 februari wel met ruime meerderheid een motie van de PvdA aangenomen om de regering te laten onderzoeken hoe de export van Gronings gas versneld afgebouwd kan worden, maar een motie om de Groningse gaskraan direct terug te draaien naar een jaarproductie van twaalf miljard kuub gas haalde het niet. Daarmee geeft de regering en de Tweede Kamer aan dat de veiligheid van de Groningers nog steeds niet voorop staat.

Dit artikel gaat vooral over de ontwikkelingen vanaf de herfst van 2015. Voor uitgebreide informatie over de periode daarvoor verwijzen we naar www.Co2ntramine.nl.

Inhoudsopgave
1. Aantal bevingen en schademeldingen: waarom toelaatbaar?
2. Raad van State en gaswinning
3. Veiligheid staat niet voorop
4. Risico’s Groningers groter dan elders toegestaan
5. Risico´s Groningen vergelijkbaar met Italië
6. Grondversnelling en schaal van Richter
7. Aardgas tot 2031
8. Aardgasbaten 281 miljard euro
9. Groninger bodem blijft bewegen bij omkering gasbeleid
10. Gasproductie vraagt evenveel stroom als een kwart tot een half miljoen huishoudens

Lees het volledige artikel als PDF hier.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.