Aardgasbaten: 333 miljard euro

De aardgasinkomsten van overheid en NAM bedragen naar verwachting 333 miljard euro. Het gaat om de periode 1963 tot eind 2017. Tot die conclusie komt Herman Damveld na zorgvuldige bestudering van beschikbare gegevens. Als het Noorden daarvan 2 miljard krijgt, is dat iets meer dan een half procent.

De aardgasbaten uit het Groningen-veld bedroegen vorig jaar 12 miljard euro. Samen met de gaswinning uit kleinere velden ging het om 14,5 miljard euro. In de periode 1963-2013 waren de aardgasbaten 265 miljard euro en daar komt volgens minister Dijsselbloem tot eind 2017 nog eens 46 miljard bij. Het totaal tot eind 2017 komt dan op 311 miljard euro.

Deze overheidsinkomsten staan los van de aardgasinkomsten uit het Groningen-veld van de NAM. Die bedroegen volgens minister Dijsselbloem in de periode 2006 tot en met 2013 in totaal 9 miljard euro. Deze gegevens hebben we samen met publicaties van en over de NAM gebruikt om een schatting te maken van de inkomsten van deze onderneming. Naar beste weten gaat het in de periode 1963-2006 om eveneens 9 miljard euro, terwijl daar tot eind 2017 nog 4 miljard bijkomt. De totale aardgasinkomsten van de NAM zijn dan 9 + 9 + 4 = 22 miljard euro.

De gasbaten van de overheid (265 miljard) en de inkomsten van de NAM (22 miljard) samen zijn dan 333 miljard euro. Als Groningen daarvan 2 miljard krijgt is dat 0,6%. We kunnen dat ook als volgt omschrijven: vorig jaar waren de gasbaten 12 miljard euro, dus één miljard per maand. Twee miljard naar het Noorden komt dus overeen met twee maanden gasbaten.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

5 gedachten over “Aardgasbaten: 333 miljard euro”

    1. Beste Jan Verschure,

      Helaas ontbreken mij gegevens om aan te geven wat de netto winst van de NAM was. In de Tweede Kamer is daar ook om gevraagd, maar volgens minister Dijsselbloem zijn die gegevens niet beschikbaar.

      Met groeten,
      Herman

  1. Compenseer ruimhartig voor gaswinning
    Voor zover ik weet, is de aardgaswinning in Groningen een zaak van nationaal belang. Aan de winning is de voorwaarde verbonden dat de veiligheid van bewoners gegarandeerd is. Maar behalve dat is het goed gebruik dat burgers die schade lijden als gevolg van realisering van nationaal beleid, daarvoor schadeloos gesteld worden. Zo worden burgers en boeren uitgekocht bij de aanleg van rijkswegen en de realisering van natuurgebieden, de bouw van nieuwbouwwijken. Deze kosten worden vaak vooraf ingeschat en maken deel uit van de projectkosten. Ook als de schade niet leidt tot volledige uitkoop, vindt compensatie plaats. Bij de gaswinning is, al of niet bewust, deze schade niet gecalculeerd en ook niet objectief vastgesteld. Maar dat doet op zichzelf niets af aan het principe, dat voor zaken van nationaal belang burgers, binnen zekere grenzen, gecompenseerd worden als zij de dupe van dat beleid worden. Binnen die gedachtegang is het onredelijk dat de Groningers niet afdoende gecompenseerd worden voorde schade die geleden wordt door de gaswinning. En het is redelijk dat de Staat hiervoor oplossing biedt. Hoeveel cent van de gasprijs zou het rijk minder incasseren om de benodigde middelen bij elkaar te brengen? Een habbekrats invergelijking met de mega miljarden die het gas opbrengt.

  2. Hallo,

    U hebt vermeld dat in 2012 de aardgasbaten van het Groninger gasveld 12 miljard euro bedroegen. Nu ben ik al een tijdje zoekende naar de aardgasbaten van het Groninger gasveld voor de overheid van de jaren 2012, 2013, 2014 en indien mogelijk 2015. Wel kan ik de totale aardgasbaten vinden. Zou u mij kunnen vertellen waar u die hoeveelheid gevonden heeft? Het is voor een profielwerkstuk van school, ik zit in 6vwo.

    Alvast bedankt,

  3. hallo Meneer Damveld,

    Ik ben een jongen van 17 jaar, en moet een profielwerkstuk schrijven over de gaswinning in groningen, ik zoek echter nog iemand die een aantal vragen kan beantwoorden en denk dat u daar geschikt voor bent. Ik kan helaas niet uw e-mail vinden. Is er een mogelijkheid om een kort interview via de mail met u af te nemen om in mijn profielwerkstuk te stoppen? Dat zou een mooie aanvulling op mijn profielwerkstuk zijn.

    Met vriendelijke groet,
    Sander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.