Aardgasproductie onveilig en eindig

Fact-check-vvd-pvdaDe afgelopen weken benadrukken de regeringspartijen PvdA en VVD ten onrechte dat de veiligheid voorop staat bij de gaswinning. Alleen al de verplichte gaslevering aan het buitenland brengt de veiligheid van de Groningers in gevaar. Bovendien hebben deze partijen het er niet over dat de gasbel snel leeg raakt. Van de oorspronkelijke hoeveelheid gas is nog 25% over. De aangetoonde en economisch winbare gasvoorraad gaat nog 14 jaar mee, tot 2029. Daarom wil de regering via fracken en schaliegas winnen het gastijdperk verlengen. Of daarmee de veiligheid van Groningers en overige Nederlanders gediend is, blijft zeer de vraag.

Onveiligheid voorop
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft in een rapport van januari 2013 gesteld dat de aardbevingen die schade veroorzaken snel ophouden als er jaarlijks niet meer dan 12 miljard m3 gas uit het Groningen-veld wordt gepompt. Dat is de hoogste bereikbare veiligheid voor de Groningers, kunnen we daaruit concluderen. Maar deze veiligheid zal niet bereikt worden. Volgens de exportcontracten moet Nederland namelijk tot 2021 jaarlijks zo’n 28 miljard m3 Groningen-gas leveren, veel meer dus dan de veilige 12 miljard m3. Daarom zijn uitspraken dat de veiligheid van de Groningers voorop staat onjuist.

VVD-PvdA-pinoccio-2

Herman Damveld: “Daarom zijn uitspraken dat de veiligheid van de Groningers voorop staat onjuist.”

Aangetoonde gasvoorraad 950 miljard m3
Nederland is de grootste aardgasproducent van de Europese Unie. Dat begon met de ontdekking van het grote Groningen-veld in 1959. Daarnaast zijn er 265 kleine gasvelden op land en onder de Noordzee waaruit aardgas wordt gewonnen. Het Groningen-veld bevatte aanvankelijk een aangetoonde en economisch winbare voorraad van 2800 miljard kubieke meter (m3) aardgas. Daarvan is tot nu toe bijna 2100 miljard m3 gewonnen, zodat er begin maart 2015 nog 700 miljard m3 overblijft. Dat is 25% van wat er aanvankelijk in de grond zat.
De afgelopen 50 jaar is zo’n 800 miljard m3 gas uit kleine velden gewonnen. De aangetoonde en economisch winbare aardgasvoorraad in de kleine velden is nog zo’n 250 miljard m3. Dat is eveneens 25% van wat er aanvankelijk aanwezig was. De aangetoonde en economisch winbare voorraad aardgas uit het Groningen-veld en de kleine velden samen is derhalve 950 miljard m3. (bron 1 / bron 2)

Vraag 960 miljard m3 gas tot 2029
Het Nederlandse gasverbruik is ongeveer 40 miljard m3 per jaar. De export van Groningen-gas is aanvankelijk nog 28 miljard m3 per jaar om daarna te dalen naar 1,5 miljard m3 in 2029. De som van de export tot eind 2029 bedraagt zo’n 300 miljard m3. Daar komt nog 60 miljard m3 uit kleine gasvelden bij. In de 15 jaren tot eind 2029 is daarom voor het binnenland 600 miljard m3 gas nodig en voor de export 360 miljard m3, samen 960 miljard m3 . De aanwezige voorraad bedraagt 950 miljard m3. In 2029 treden dan de eerste tekorten op. De regering kent deze gegevens uiteraard en bevordert daarom dat er meer kleine velden in productie komen, zoals bijvoorbeeld bij Terschelling. Ook is de regering voor de toepassing van nieuwe technieken als fracken en de winning van schaliegas. Zo wil de regering het aardgastijdperk verlengen. Of daarmee de veiligheid van Groningers en de overige inwoners van Nederland gediend is, blijft zeer de vraag.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.