Amerikaanse oorlog om kolencentrales

In de Verenigde Staten liggen kolencentrales onder vuur. Zo’n 204 tot 240 kolencentrales gaan dicht omdat ze niet kunnen voldoen aan nieuwe milieueisen en 860 centrales moeten worden aangepast. Het is een thema geworden in de verkiezingscampagne. De Republikeinen vinden dat de huidige president Barack Obama een “oorlog tegen kolen” (war on coal) voert en beloven de eisen ongedaan te maken als Mitt Romney president wordt.

Mercury and Air Toxics Standards (MATS)
Eind vorig jaar heeft de Amerikaanse regering een wet vastgesteld die de emissies van elektriciteitscentrales over vier jaar moet terugbrengen. Deze wet is bekend geworden als de Mercury and Air Toxics Standards (MATS) en wordt uitgevoerd door de Environmental Protection Agency (EPA). Via de MATS-wet moeten de emissies van kolen- en oliecentrales naar beneden. Het gaat daarbij om emissies van zware metalen als lood, arseen en nikkel en van zure gassen als zoutzuur en waterstoffluoride.

Volgens de EPA hebben de elektriciteitscentrales in de VS een groot aandeel in deze emissies: het gaat nu om 50% van de emissies van zware metalen en 77% van de uitstoot van zure gassen. Bij uitvoering van de nieuwe wet moeten er filters aangebracht worden op de kolencentrales, zodat de emissies van lood met 90% en van zure gassen met 88% gereduceerd worden. Tevens moet de uitstoot van zwaveldioxide uit kolencentrales 41% verminderen.
De American Coalition for Clean Coal Electricity (ACCCE), een samenwerkingsverband van de kolenindustrie, heeft eind september gereageerd op de nieuwe wetgeving. De ACCCE wijst erop, dat 42% van de Amerikaanse elektriciteit uit kolen komt en dat Amerika beschikt over een kwart van de wereld-kolenvoorraad.

Maximaal 13% capaciteitsverlies
In 2011 waren er 1100 kolen- en 300 olie-gestookte centrales in de VS met een elektrisch vermogen van 300.000 Megawatt. Volgens een inventarisatie van de ACCCE moeten 204 kolencentrales met een vermogen van 31.000 Megawatt definitief sluiten omdat ze niet kunnen voldoen aan de nieuwe milieueisen. Daarnaast zullen waarschijnlijk 36 kolencentrales dicht moeten. In het ergste geval gaan dus 240 kolencentrales met een vermogen van 36.000 Megawatt dicht.

Vijf staten worden vooral getroffen door de nieuwe wet: Ohio, Pennsylvania, West Virginia, Virginia en North Carolina. Deze staten hebben 103 kolencentrales met een elektrisch vermogen van 18.000 Megawatt. De overige kolencentrales bevinden zich in 20 staten van de VS.

Kolencentrales veroorzaken waarschijnlijk kanker en andere klachten
Het aanpassen van de overige 860 kolencentrales aan de nieuwe milieu-eisen moet in de komende drie jaar gebeuren. Er zullen zoveel kolencentrales tegelijk omgebouwd moeten worden, dat volgens de ACCCE de betrouwbaarheid van de stroomlevering in gebaar komt.
Toch blijft EPA bij het tijdspad omdat de kolen- en oliecentrales zeer waarschijnlijk kanker of andere gezondheidseffecten veroorzaken. Via de nieuwe wet wil men bijvoorbeeld 130.000 extra gevallen van ernstige astma voorkomen.

Als gevolg van de EPA-eisen ontslaan de kolenproducenten in totaal 3200 mijnwerkers. Patriot Coal is recent failliet gegaan en Alpha Natural Resources, de op één na grootste kolenproducent van de VS, sluit acht kolenmijnen. De Amerikaanse kolenproductie steeg van 560 miljoen ton in 1950 naar 1,1 miljard ton vorig jaar. De vraag naar kolen neemt dit jaar met 100 miljoen ton af. En dat willen de Republikeinen voorkomen.

(Gepubliceerd in Technisch Weekblad van 6 oktober 2012)
Bron plaatjes: EPA en Moms clean air Force.

hdamveld@xs4all.nl'

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

2 gedachten over “Amerikaanse oorlog om kolencentrales”

  1. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!Bezoek ook mijn web pagina – tuinbank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.