Berging kernafval bij Ternaard, Onstwedde, Pieterburen, Borssele of Petten?

kernafval-zoutkoepels-lakaMinister Kamp van Economische Zaken verwijst graag naar het buitenland waar draagvlak bij de bevolking voor de opslag van kernafval aanwezig zou zijn en er al allerlei keuzes voor eindopslag gemaakt zijn. Als we die keuzes toepassen op Nederland komen voor eindberging vooral zoutkoepels in krimpregio’s en plaatsen met kerninstallaties in aanmerking: Ternaard, Onstwedde, Pieterburen, Borssele of Petten.

Samenvatting

De discussie over berging van radioactief afval in zoutkoepels of kleilagen komt weer op gang. Niet omdat de Nederlandse regering dat zo graag wil, maar omdat de Europese Unie dat eist. De Europese Unie heeft namelijk in 2011 in een richtlijn bepaald dat elke lidstaat een Nationaal Programma voor eindberging van radioactief afval moet maken; daarbij is inspraak van de burgers een vereiste.

Volgens een TNO-rapport van juli 2014 zijn van de Nederlandse kleilagen die in Zuidwest-Friesland het meest geschikt voor de eindberging van kernafval. Als vervolgstap zijn proefboringen nodig. Dat duidt op de keuze van een regio voor de eindopslag. Hiermee in strijd stelde minister Kamp van Economische Zaken op 14 augustus 2014 dat onderzoek, gericht op de keuze van een locatie of een regio, niet aan de orde is. Het Nederlandse beleid gaat namelijk uit van tenminste 100 jaar bovengrondse opslag, gevolgd door eindberging in zoutkoepels of kleilagen, aldus de minister. De nu levende volwassenen zullen als het aan deze minister ligt het begin van de eindberging niet meemaken, omdat ze over 100 jaar niet meer in leven zijn. We beschouwen de discussie die nu start over het Nationaal Programma dan ook als onwerkelijk en verwarrend. We betreuren het dat bijvoorbeeld het Rathenau Instituut en TNO er zonder meer aan mee willen werken.

Minister Kamp verwijst overigens graag naar het buitenland waar draagvlak bij de bevolking voor de opslag van kernafval aanwezig zou zijn en er al allerlei keuzes voor eindopslag gemaakt zijn. Als we die keuzes toepassen op Nederland komen voor eindberging vooral plaatsen met kerninstallaties en krimpregio’s in aanmerking: het gebied rond de kerncentrale Borssele en de Hoge Flux Reactor te Petten; de krimpregio’s in Oost-Groningen en een gebied rond het Lauwersmeer (Noord-Friesland en Noord-Groningen) waar de zoutkoepels Onstwedde, Ternaard en Pieterburen liggen.

Betaald door het ministerie van Economisch Zaken zijn er onder meer op 4 september a.s. in Den Haag en op 10 september a.s. in Amsterdam bijeenkomsten over hoe belanghebbenden willen deelnemen aan de besluitvorming. Deze bijeenkomsten zijn dus niet in de buurt van mogelijke opslaglocaties. Het lijkt erop dat de genoemde instanties niet echt op zoek willen naar draagvlak bij de bevolking van Noord-Nederland. We hebben de PvdA-fractie in de Tweede Kamer gevraagd om aan te dringen op bijeenkomsten in Noord-Nederland, maar deze fractie liet op 20 augustus jl. weten dat niet nodig te vinden.

Hele rapport eindberging radioactief afval

Benieuwd naar het hele rapport “EINDBERGING RADIOACTIEF AFVAL: TOCH IN ZOUTKOEPELS NOORD-NEDERLAND?”, inclusief alle bronvermeldingen? Download dan hier de volledige tekst als PDF.

Stichting Laka
Geschreven door Stichting Laka
Tekst en redactie: Dirk Bannink
Met dank aan Herman Damveld

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “Berging kernafval bij Ternaard, Onstwedde, Pieterburen, Borssele of Petten?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.