CO2-opslag in West-Nederland: mogelijke locaties

De Nederlandse uitstoot van het broeikasgas CO2 komt voor het grootste deel uit de industrie rond Rotterdam en Amsterdam. De regering wil met de bedrijven in vooral die regio’s CO2 gaan afvangen en opslaan. Dat staat in het regeerakkoord. Tot voor kort waren er plannen om CO2 op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee, maar dat kost te veel en daarom zijn die plannen geschrapt. Om die reden ligt het voor de hand dat opslag onder het vasteland weer op de agenda komt. De Gasunie en EBN (Energie Beheer Nederland, een dochteronderneming van het ministerie van Economische Zaken) hebben een aantal velden genoemd:

Veldnaam Opslagcapaciteit (Miljoenton)
Barendrecht-Ziedewij1 9,3
‘s-Gravenzande 9,8
Botlek 28,5
Gaag 17,9
Pernis-West 13,5
Bergen 18,4
Groet 15,4
Totaal 112,7


* locaties bij benadering (bron)

Regeerakkoord
De regering wil een vermindering van de uitstoot van CO2 van 49% in het jaar 2030. Dat betekent 56 miljoen ton minder CO2. De industrie moet zorgen voor bijna een derde daarvan: 18 miljoen ton CO2, door middel van de afvang en opslag in de ondergrond.
In het regeerakkoord staat het als volgt: “Het kabinet zal in overleg treden met het Havenbedrijf Rotterdam en de in het havengebied actieve bedrijven om het grote potentieel dat er in de regio Rijnmond is voor koolstofdioxide-afvang en -opslag en restwarmte te benutten. Soortgelijke verkenningen zullen ook plaatsvinden voor het Amsterdamse havengebied en het Westland.”
De vraag is dan waar het CO2 zou moeten worden opgeslagen. Aanvankelijk ging het om opslag bij Barendrecht. Toen dat niet doorging, kwamen gasvelden in Groningen en Drenthe in beeld. Maar ook die plannen werden geschrapt door de regering, waarop opslag in zee bij Rotterdam bestudeerd werd. Dat plan is in juni 2017 gestopt omdat het te duur werd. Een uitgebreide analyse hierover vindt u op deze site, met ook informatie over hoe CO2-afvang en -opslag gaat, hoeveel energie het kost, welke risico’s er zijn, etc.(bron)

Velden in West-Nederland snel vol
Als er jaarlijks 18 miljoen ton CO2 in de velden in West-Nederland wordt opgeslagen, zijn die in iets meer dan 6 jaar vol. Wordt vervolgens gekeken naar opslag onder de zeebodem? Of komen de gasvelden in Noord-Nederland binnenkort weer in aanmerking?

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “CO2-opslag in West-Nederland: mogelijke locaties”

  1. U schrijft:
    De Gasunie en EBN (Energie Beheer Nederland, een dochteronderneming van het ministerie van Economische Zaken) hebben een aantal velden genoemd:
    Wanneer en waar hebben ze deze genoemd?
    Dank
    Arjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.