Echte groene stroom is schaars

“Er zijn maar weinig leveranciers van echte groene stroom, blijkt uit ons onderzoek naar de milieukwaliteit van de stroom van alle aanbieders. Met deze gegevens gaan we binnenkort alle gemeenten in Nederland benaderen”, zegt Markus Schmid, medewerker van World Information Service on Energy (WISE) in Amsterdam.

Alle gemeenten over op groene stroom
De gemeenten moeten voor 2015 allemaal groene stroom hebben. De Rijksoverheid heeft dat bepaald via het Programma ‘Duurzaam inkopen’. “Meer dan de helft van de huishoudens heeft al groene stroom. WISE voert sinds kort campagne om ook bedrijven over te halen over te stappen op in Nederland opgewekte groene stroom”, zegt Schmid, “maar nu is het moment om ook alle gemeenten te benaderen met onze conclusie dat er maar weinig echte groene aanbieders van groene stroom zijn met als top-vier WindUnie, Greenchoice en de NHEC (NoordHollandseEnergieCoperatie) en Eneco.

WISE komt via een aantal stappen tot deze conclusie. “We kijken allereerst naar de wettelijk verplichte stroometiketten van de stroomleveranciers. Komt de elektriciteit uit kolen, kernenergie of uit duurzame bronnen? De stroometiketten maken inzichtelijk hoe de totale stroommix van de energiebedrijven er uit ziet en welk percentage van de totale hoeveelheid geleverde stroom groen is,” stelt Schmid.

Stroometiket zegt niet alles
“Het stroometiket is een goed uitgangspunt, maar zegt nog niet alles”, stelt Schmid. Deze visie wordt gedeeld door Jeroen Brouwers, manager Mediarelaties van Essent. Hij stelde in april 2012 dat het stroometiket te weinig zegt over de inspanningen en investeringen die een energiebedrijf doet om daadwerkelijk zelf in Nederland duurzame stroom te maken: “Dat stroometiket zou moeten worden uitgebreid”, stelde Brouwers toen. Essent heeft dat niet gedaan, maar WISE wel, voortbordurend op onderzoek dat gedaan is door en in opdracht van Greenpeace en de Consumentenbond.

In 2011 werd in Nederland 30% van alle elektriciteit als groene stroom verkocht. Maar nog geen 10% van alle in Nederland geproduceerde elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa. De groene stroom die ingevoerd werd is vooral waterkracht uit Noorwegen en Zweden, maar het gaat hier om een “vergroening”, waar Schmid problemen mee heeft.

Energiebedrijven “vergroenen” grijze stroom voor € 1,- per huishouden
Schmid: “Noorwegen is verreweg de grootste producent van groene stroom uit Europa. In de Noorse fjorden draaien al sinds tachtig jaar waterkrachtcentrales die ontzettend veel duurzame elektriciteit produceren. Energieleveranciers maken daar gebruik van via het systeem van de certificaten met de Garanties van Oorsprong (GvO). Deze Garanties van Oorsprong – één GvO staat voor 1000 kWh – zijn in Nederland het bewijsmiddel dat de elektriciteit van een hernieuwbare bron komt en bepalen daarmee het groene aandeel van het Stroometiket. Enkele energieleveranciers op de Nederlandse markt kopen massaal groene stroom certificaten uit waterkracht.

Strikt genomen houden de Noren nog maar weinig groene stroom over voor zichzelf – op papier dan. Omdat in Noorwegen zelf weinig vraag naar deze GvO’s is zijn ze spotgoedkoop. Vorig jaar kostte één Noors GvO slechts dertig cent. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 3500 kWh per jaar. Deze hoeveelheid stroom vergroenen kost een energiebedrijf dus maar één euro. Met deze certificaten ‘vergroenen’ zij de grijze stroom die ze in Nederland produceren.”

Greenchoice, WindUnie en de NHEC leveren groene stroom
Schmid: ”Juist de vraag of de groene stroom in Nederland wordt gemaakt is belangrijk in onze afweging om te beoordelen of een aanbieder echt groen bezig is. Kleinere leveranciers als Greenchoice, WindUnie en de NHEC vallen in positieve zin op. Zij investeren steeds meer (of alleen nog maar) in nieuwe groene productiecapaciteit in Nederland en hebben een heel bewust beleid om geen kolen- of kernenergie te maken en te verkopen.”

E.ON, Atoomstroom, Energie Direct, Essent en Nuon investeren volop in grijs
“Onder aan de lijst staan bedrijven als E.ON, Atoomstroom en Energie Direct. Ook bekende aanbieders als Essent en Nuon bevinden zich in de onderste regionen van de lijst. Essent produceert op zich veel groene windstroom, maar 84% van de investeringen in nieuw vermogen gaan naar kolen, gas en kernenergie. Essent scoort hoog wat betreft de uitstoot van CO2, verkoopt stroom uit kerncentrales en bouwt een nieuwe kolencentrale in de Eemshaven”, stelt Schmid, die via de lijst hoopt goed onderbouwde besluiten van gemeenteraden te bevorderen.

hdamveld@xs4all.nl'

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.