Essent in kolen en in kernenergie

Essent kerncentraleHet energiebedrijf Essent bouwt niet alleen een kolencentrale aan de Eemshaven, maar wil ook meedoen aan een nieuwe kerncentrale in Zeeland. Essent wil graag een groen imago uitdragen. Maar uit deze bouwplannen blijkt een stralend-zwart imago.

Essent nog steeds geïnteresseerd in Borssele II

Essent heeft nog steeds interesse in de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele, melde Essent woordvoerder Bert Hendriks op 31 oktober. Hendriks melde serieus in gesprek te zijn met Delta over kwesties als de maatschappelijke acceptatie voor de bouw van een tweede kerncentrale, het delen van de risico’s en de economische haalbaarheid van het project, er overigens aan toevoegend dat er nog een lange weg te gaan is alvorens een definitief investeringsbesluit genomen wordt.

Essent reageerde hiermee op een interview van de topman Peter Boerma van het Zeeuwse nutsbedrijf Delta in het financieel Dagblad van 31 oktober. Boerma heeft grote twijfels over de vraag of de geplande bouw van een tweede kerncentrale in Borssele wel van de grond komt bij de huidige energieprijzen. Die zijn nu en in de toekomst mogelijk te laag om een dergelijke miljardeninvestering te laten renderen, aldus Boerma. Hij pleitte daarom voor een Europese toeslag op de uitstoot van CO2. Daardoor wordt kernenergie relatief goedkoper en dus aantrekkelijker om in te investeren. ‘Voor ik een definitieve investeringsbeslissing neem over Borssele 2 moeten we eerst een beter gevoel krijgen bij de prijsontwikkelingen. Die moeten een fundament krijgen. Zonder dat kan de tweede kerncentrale er niet komen, dan kan er in Europa geen enkele centrale gebouwd worden.’ Aldus Boerma.

CO2-heffing prijst kolencentrale Essent uit de markt

Essent ging niet in op de CO2-heffing. En hier is iets merkwaardigs aan de hand. Als die heffing namelijk doorgaat, zal die heffing zwaarder drukken op kolencentrales dan op gascentrales. Daarmee wordt de stroom uit de kolencentrale die Essent/RWE bouwt aan de Eemshaven nog duurder en onverkoopbaar dan nu al het geval is.

Nog een gevolg: hoe duurder de stroom uit de kolencentrale wordt door de heffing, hoe gunstiger het wordt om te investeren in zon- en windenergie. Zo prijst Essent zich uit de markt.

Beter is het nu te stoppen met de kolencentrale aan de Eemshaven. En eveneens moet Essent afzien van de bouw van een kerncentrale, omdat het hier gaat om een niet te verzekeren risico. Als Essent dat niet doet, blijft er een stralend-zwart imago over.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.