Fracken in Nederland al 338 keer toegepast, is Saaksum nummer 339?

Fracken voor de winning van aardgas is omstreden. Toch is deze technologie in Nederland al 338 keer toegepast en “voor zover bekend” zonder gevaar voor mens en milieu. Daarom kan fracken op een verantwoorde manier gebeuren. Dat blijkt uit een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de instantie die namens de overheid toezicht houdt op de gaswinning.
Maar ook al is er tot nu toe geen gevaar voor mens en milieu geweest, dat op zich is geen vrijbrief om met fracken door te gaan. Immers, mogen of willen we vanwege geldelijk gewin chemische stoffen achterlaten in de ondergrond?

De technologie om te fracken gebeurt met behulp van vloeistoffen en chemicaliën, die onder hoge druk via buizen in de ondergrond worden gebracht. Bij de Nederlandse kleine gasvelden gaat het om een frack gedurende maximaal een dag, met als doel dat er een scheur in het gasveld ontstaat waaruit vervolgens een jaar of tien gas kan worden gewonnen.
Door ongelukken met fracken in de Verenigde Staten is deze technologie omstreden. Het SodM stelt echter dat fracken vanaf de jaren 70 in Nederland een standaardtechniek is en geeft een lijst van 338 fracks. De eerste op het vaste land heet Coevorden-07 in Drenthe en vond plaats in juni 1971, de laatste Den Velde-04 in Overijssel in januari 2016. Onder het Nederlandse deel van de Noordzee was de eerste frack in maart 1972 en de laatste in september 2015.

Volgens het SodM veroorzaakt fracken over het algemeen niet voelbare aardbevingen maar zijn sterkere, voelbare aardbevingen zijn niet uitgesloten. Daarom voert het SodM de inspecties op en mag bij aardbevingen meteen het frackproces stilleggen.
Inspecteur-generaal der Mijnen Harry van der Meijden stelt samenvattend over het rapport: ”Wij hebben een scan gemaakt van de informatie die bij ons bekend is. De ervaringen van het SodM met fracken – mede gebaseerd op verkregen inzicht uit toezicht en inspectie vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw – heeft tot SodM’s slotsom geleid dat fracken in conventionele gaswinning op een verantwoorde manier plaats kan vinden mits de regels en de juiste risico verlagende maatregelen in acht worden genomen.”

Zie deze PDF voor meer achtergrond en bronnen over fracken.

Bron foto: Google Streetview

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.