Gratis gas voor de NAM

De NAM krijgt gratis evenveel gas als 328.000 huishoudens gebruiken. Zo af en toe staan belangrijke gegevens over aardgas in rapporten waar je het niet in zou verwachten. Er ging al een tijd een gerucht dat de NAM gratis gas krijgt. Of dat zo is en hoeveel, dat was onbekend. Maar nu heeft minister Kamp van Economische Zaken dat op 13 juli jl. opgeschreven bij de zogeheten begrotingsstaten van zijn ministerie.

Zoals we weten haalt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas uit de grond. Een deel daarvan mag de NAM gratis hebben. In 2014 ging het om een half miljard kubieke meter gas.

Om te verduidelijken waar het om gaat. In Nederland gebruiken 328.000 huishoudens in een jaar een half miljard kuub gas en ze betalen daarvoor 325 miljoen euro. De regering krijgt aardgasbaten. We kunnen dan uitrekenen dat de regering 125 miljoen euro aan aardgasbaten misloopt doordat de NAM gratis gas krijgt.
Deze voor de NAM gunstige regeling is overigens niet door minister Kamp bedacht. De regeling dateert uit 1963. Toen is er tussen de regering en de NAM een Overeenkomst van Samenwerking vastgesteld, waarin dit geregeld is.

Sommen uitgelegd:
Een huishouden gebruikt ongeveer 1525 kuub gas per jaar. Een half miljard kuub delen door het gebruik per huishouden van 1525 kuub geeft als resultaat 328.000 huishoudens
De gasprijs voor een huishouden is 65 cent per kuub. Een half miljard kuub gas kost dan 325 miljoen euro.
Bij een gaswinning van 40 miljard kuub bedragen de aardgasbaten voor de overheid zo´n 10 miljard euro. Dat is dan 25 cent per kuub. Een half miljard kuub is dan goed voor 125 miljoen euro aan gasbaten.

hdamveld@xs4all.nl'

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “Gratis gas voor de NAM”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.