Greenpeace bezet bouwplaats kolencentrale Essent

Dertig actievoerders van Greenpeace bezetten sinds half acht gisterenavond de bouwplaats van Essent in de Eemshaven. Essent bouwt hier de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland. Elf ervaren klimmers installeren boven in drie hoge kranen een klimmerskamp. Beelden vanaf hun helmcamera’s zijn live te zien via www.greenpeace.nl. Al meer dan 50.000 mensen riepen Essent op om af te zien van de bouw van deze kolencentrale en te investeren in schone vormen van energieproductie.

De meest vervuilende kolencentrale van Nederland
Essent bouwt hier, aan de rand van de Waddenzee, de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland. Ook energiebedrijf Nuon heeft plannen voor de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven. Agnes de Rooij, campagneleider klimaat en energie: “Terwijl er op dit moment in Cancún gezocht wordt naar een oplossing voor gevaarlijke klimaatverandering, blijven deze energiegiganten investeren in ouderwetse en vervuilende kolencentrales. Als deze plannen doorgaan neemt de CO2-uitstoot van de energiesector in Nederland met een kwart toe.”

Essent moet stoppen
De actievoerders beklimmen op dit moment drie hijskranen op de bouwplaats. Elf ervaren klimmers zullen op een hoogte van 100 meter spandoeken ophangen. Ze hebben genoeg voorraden bij zich om de bezetting lange tijd vol te houden. De Rooij: “Met deze actie vragen we Essent te luisteren naar de bezwaren van hun klanten en te stoppen met dit onverantwoorde plan. Het is nog niet te laat om het tij te keren: Essent kan alsnog besluiten de bouw van de kolencentrales te stoppen en de verantwoordelijkheid te nemen in de noodzakelijke omslag naar schone energie.”

Klant van Essent of Nuon?
Laat ze dan weten dat je overweegt over te stappen naar een andere energieleverancier als ze de bouw van vervuilende kolencentrales aan de Waddenzee doorzetten. Lees hier hoe.

Vanavond Fakkeloptocht in de Eemshaven
Greenpeace en de Vereniging Zuivere Energie organiseren vanavond (8 december) een fakkeltocht in de Eemshaven om te protesteren tegen de geplande kolencentrales. Hoe meer mensen er bij de tocht aanwezig zijn, hoe beter. Greenpeace zorgt voor de fakkels en gratis vervoer vanaf Groningen CS. Wil je meedoen? Geef je dan even op.

vanbeekum@gmail.com'

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.