Huidige gaswinning verlaagt kans op ernstige aardbevingen niet

De regering heeft besloten de gaswinning uit Groningen omlaag te brengen naar 21,6 miljard kubieke meter (m3) per jaar. Twee jaar geleden was dat nog 27 miljard m3. Deze verlaging vermindert de kans op ernstige aardbevingen tot 2024 echter niet. Dat blijkt uit een artikel van 12 augustus jl. in het vakblad Geophysical Research Letters. De auteurs David Dempsey (Nieuw Zeeland) en Jenny Suckale (Stanford University, USA) waren vanwege hun erkende deskundigheid door de NAM uitgenodigd om hun inzichten te delen.

Onderzoekers hadden beschikking over alle beschikbare data van NAM
Vervolgens mochten ze bij hun eigen instituten onderzoek doen met behulp van alle beschikbare gegevens over aardbevingen in het Groningen-veld tussen 1991 en februari 2017, zoals ruim 600 aardbevingen met een kracht hoger dan 1.0 op de schaal van Richter. Ook kregen ze van de NAM alle gegevens over de winning van gas in alle putten van het Groningen-veld. Al die gegevens hebben ze in een rekenmodel gestopt, waarin ook de 325 grootste breuken in het gasveld zijn opgenomen.

De auteurs gingen uit van drie winningsplannen: 21, 27 en 33 miljard m3 per jaar. Ze hebben eerst gekeken of de uitkomsten van het rekenmodel overeenkwamen met de ervaringen tot nu toe. Vervolgens rekenden ze uit hoeveel aardbevingen kunnen optreden en wat de kans is op zware aardbevingen tussen nu en het jaar 2024.

Kans op beving als Huizinge daalt
De uitkomsten bestaan uit een groot aantal getallen. Om het niet te ingewikkeld te maken geef ik hier alleen de kans op zware aardbevingen weer tussen nu en het jaar 2024.
De aardbeving bij Huizinge in 2012 had een kracht van 3.6 op de schaal van Richter. Desgevraagd legt Dempsey op 22 augustus jl. uit hoe groot volgens hun studie de kans is op een aardbeving tussen nu en 2024, die even zwaar of zwaarder is dan die bij Huizinge. “De kans is 25% bij een winning van 33 miljard m3 per jaar en bedraagt 22% bij een winning van 27 miljard m3 per jaar. Bij een winning van 21 miljard m3 gaat het om 17%.” Hij voegt eraan toe “dat het niet mogelijk is te voorspellen wanneer of waar een dergelijke aardbeving zal voorkomen.”

5% kans op beving van 4.0 of meer op schaal van Richter
Daarnaast is er volgens Dempsey een kans van 5% op een aardbeving groter of gelijk aan 4.0 op de schaal van Richter. Het maakt dan niet uit of er jaarlijks 33, 27 of 21 miljard m3 gas gewonnen wordt. Dempsey stelt samen met Suckale dat aardbevingen van deze sterkte een groter gevaar opleveren voor de bevolking dan aardbevingen elders in de wereld. Dat komt door de geringere diepte van de aardbevingen en het type woningen dat niet gebouwd is om aardbevingen te weerstaan.

Kans op zware beving daalt niet
Mijn conclusie hieruit is dat het laatste gasbesluit van de regering niet helpt bij het verkleinen van de kans op zware aardbevingen. Ter illustratie: een aardbeving met de kracht van 4.0 is 3,6 keer zo sterk als die bij Huizinge in 2012 en er komt 4 keer zoveel energie bij vrij.
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelde in 2013 dat bij een winning van 12 miljard m
3 per jaar het aantal voelbare aardbevingen zou kunnen dalen tot vrijwel nul. Hoe ziet Dempsey dat? Het rapport van het SodM is hem onbekend en hij heeft van de NAM geen gegevens gekregen om op basis van een winning van 12 miljard m3 per jaar een berekening te kunnen maken: “Daarom kan ik er niet op reageren.”

Verantwoording
Verantwoording: bij het schrijven van dit artikel is gebruik gemaakt van een artikel in Geophysical Research Letters, Physics-based forecasting of induced seismicity at Groningen gas field, the Netherlands.
Authors David Dempsey, Jenny Suckale. First published: 12 August 2017
Om het te kunnen lezen moet men betalen, maar de auteur Dempsey was zo vriendelijk om mij voor eigen gebruik een exemplaar ter beschikking te stellen.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “Huidige gaswinning verlaagt kans op ernstige aardbevingen niet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.