Waarom heeft de regering haast?

De regering wilde beginnen met kleinschalige opslag van CO2 in Barendrecht. Daarna moet vanaf 2015 een grootschalige opslag in Noord-Nederland in bedrijf komen. Dat jaartal heeft te maken met een subsidie van 180 miljoen tot “naar verwachting enkele honderden miljoenen euro’s” van de Europese Unie (EU).

De regering schreef: “Het jaartal 2015 is ook van belang om een beroep te kunnen doen op EU-middelen”. EU-subsidie kan alleen maar verkregen worden als de opslag eind december 2015 in bedrijf komt. Subsidieaanvragen moeten nog dit jaar ingediend worden bij de EU. Daarom had de vorige regering haast.

De huidige regering geeft de voorkeur aan kernenergie en wil pas praten over CO2–opslag als er een akkoord is over de bouw van een kerncentrale. Aangezien dit jaren kan duren, loopt Nederland mogelijk de Europese subsidie mis. Het plan is dan niet meer haalbaar”, zei Diederik Samsom, lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer op 4 oktober 2010 in Scheemda. Vanaf 5 november 2010 lijkt toch ook minister Verhagen werk te willen gaan maken om CO2-opslag in het Noorden voor de vervaldata van de (Europese subsidies) mogelijk te maken.

andere vragen over CO2-opslag
Wat zegt het Regeerakkoord over CO2-opslag?
Wat is er tot nu gebeurd?
Hoe zeker is het dat co2-opslag gebeurt?

Bron: Basiskennis CO2 opslag (PDF) – Herman Damveld