NAM: 9 miljard aardgasbaten vanaf 2006

De NAM heeft in de periode 2006 tot en met 2013 in totaal 9 miljard inkomsten gekregen uit aardgas uit het Groningen-veld. Tot nu toe wisten we dat niet.
Te midden van al die rapporten van de regering over de gaswinning zijn twee mededelingen van ministers ondergesneeuwd. Maar die zijn wel belangrijk om te weten.

Als je een poging doet om via de website van de NAM te vinden hoeveel ze hebben verdiend aan de winning van aardgas uit het Groningen-veld, krijg je geen resultaten. Ook in de openbare Jaarverslagen van de NAM is dat niet te vinden. Maar via een brief van minister Kamp van Economische Zaken zijn we nu wel op de hoogte. Hij stelt daarin dat over de aardgasbaten van de NAM alleen gegevens beschikbaar zijn vanaf 2006, zonder aan te geven waarom die gegevens pas vanaf dan en niet al vanaf 1963 beschikbaar zijn. De minister laat weten dat de NAM vanaf 2006 aan aardgasbaten een bedrag van 8,95 miljard euro heeft binnengehaald. Vorig jaar ging het om 1,3 miljard euro.
In diezelfde periode heeft de regering aan aardgasbaten 68,85 miljard euro binnengekregen, uitsluitend uit gas uit het Groningen-veld. In 2013 ging het om 11,9 miljard euro, zonder vennootschapsbelasting. De totale aardgasbaten uit het Groningen-veld waren in 2013 dus 1,3 + 11,9 = 13,2 miljard euro. Let wel, Groningen krijgt 1,2 miljard euro van de regering dat is dus 10% van de aardgasbaten die regering en NAM samen alleen al vorig jaar uit het Groningen-veld hebben verkregen.
Maar behalve het Groningen-veld, heb je ook de zogeheten kleine gasvelden, verspreid over het land. Minister Kamp legt uit dat de overheid vanaf 1963 in totaal 265 miljard euro aan aardgasbaten heeft ontvangen uit alle gasvelden tezamen (167 miljard euro in 1963-2005 en 98 miljard euro in 2006-2013). De afgelopen acht jaar zijn dus flink wat gasbaten ontvangen en dat komt door de hoge olieprijs. De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs, dus hoe hoger de olieprijs, hoe hoger ook die van gas. De 98 miljard euro van die 8 jaar komt dus voor 69 miljard euro uit het Groningen-veld en 29 miljard euro uit de kleine velden.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de cijfers nog wat aangevuld. Zo blijkt dat vorig jaar de aardgasbaten inclusief vennootschapsbelasting maar liefst 15 miljard euro waren. De minister verwacht dit jaar 12,7 miljard euro binnen te krijgen en dat daalt naar 10,3 miljard euro in 2017. Dit als gevolg van een maximum aan de winning van Groningen-gas.
Er zal dus meer bezuinigd moeten worden de komende jaren. Of, zoals de minister het stelt: “Bij de berekening van het houdbaarheidstekort (in de begroting, H.D.) wordt ook rekening gehouden met deze afloop van de gasbaten.”

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/02/05/kamerbrief-inkomsten-uit-groningengas.html.

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/02/05/kamerbrief-over-de-verwerking-van-de-aflopende-gasopbrengsten-in-de-begroting.html.

hdamveld@xs4all.nl'

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.