Nobelprijswinnaars willen wereld zonder kernenergie

Negen Nobelprijswinnaars hebben de belangrijkste wereldleiders in een brief opgeroepen om af te zien van kernenergie en te kiezen voor hernieuwbare bronnen. Onder meer aartsbisschop Desmond Tutu en Wangari Maathai zijn van mening dat kernenergie te gevaarlijk is.

Tsjernobyl en Fukushima
“Op de vijfentwintigste verjaardag van de ramp in Tsjernobyl, en meer dan twee maanden na de aardbeving en tsunami die Japan verwoestten, vragen wij, de Nobelprijswinnaars, u te investering in een meer veilige en vreedzame toekomst door te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen”, schrijven de negen. “Het is tijd om te beseffen dat kernenergie geen schone, veilige of betaalbare energiebron is.”

Nobel Women’s Initiative
De brief, die naar 31 staatshoofden werd gestuurd, is een initiatief van het Nobel Women’s Initiative, een project van zes vrouwelijke Nobelprijswinnaars, onder wie Shirin Ebadi en Wangari Maathai. De brief is mee ondertekend door nog drie andere Nobelprijswinnaars: Jose Ramos Horta, Desmond Tutu en Adolfo Perez Esquivel.

“We zijn erg bezorgd dat de levens van de mensen in Japan in gevaar gebracht worden door nucleaire straling in de lucht, in het water en in het voedsel. We zijn er sterk van overtuigd dat, als de wereld zijn huidige gebruik van kernenergie afbouwt, de toekomstige generaties overal ter wereld meer vrede en veiligheid zullen kennen.”

Straling, uraniumwinning en nucleair afval
De auteurs van de brief wijzen op de verschillende gevaren voor kerncentrales, van natuurrampen, menselijke fouten en onvoorzichtigheid tot terroristische aanslagen. Bovendien, zeggen ze, zijn niet enkel de centrales een bron van straling. Het probleem begint al bij de mijnen waar uranium gewonnen wordt, en blijft duizenden jaren duren bij de opslag van nucleair afval.

Kernenergie wordt betaald door belastingbetaler
“We moeten ook de harde economische realiteit onder ogen durven zien”, stellen de negen. “Kernenergie concurreert niet in een open markt met andere energiebronnen, omdat ze dat niet kan. Het is een gigantisch dure energiebron, die betaald wordt door de belastingbetaler.” De nucleaire industrie heeft enorme subsidies van de overheid gekregen, geld dat volgens de auteurs beter geïnvesteerd was in nieuwe energiebronnen.

Bron: Happy News

vanbeekum@gmail.com'

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Eén gedachte over “Nobelprijswinnaars willen wereld zonder kernenergie”

  1. Helemaal mee eens. Er zijn zoveel andere energiebronnen. windenergie, zonne-energie, antizwaartekracht technologie, magnetisme en elektromagnetisme energie opwekking, nulpuntenergie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.