Noord-Nederland Europese kernafvaldump?

Er is in Nederland te weinig radioactief afval (dus in feite te weinig kernenergie) om een ondergrondse berging van radioactief afval economisch aantrekkelijk te maken. Maar volgens de regering is er een uitweg: over honderd jaar is er meer kernafval. Bovendien zal volgens de regering het geld dat nu opzij is gelegd de komende honderd jaar groeien. Dat stelde de PvdA-VVD- regering op 12 juli 2013. Geld dicteert dus het kernafvalbeleid.

Op 13 augustus 2013 voegde de regering daar nog het idee van internationale opslag aan toe. “Eindberging is voor een land met een klein kernenergieprogramma de duurste stap in het beheer van radioactief afval. Het realiseren van een eindberging met andere landen kan aantrekkelijk zijn vanwege onder meer schaalvoordelen”. Dat betekent dat we er rekening mee moeten houden dat het kernafval van andere landen in de Noord-Nederlandse zoutkoepels opgeslagen moet worden. Tot zover het PvdA-VVD-beleid.

Herman Damveld zocht uit hoe het Nederlandse kernafvalbeleid in de loop der jaren is ontwikkeld en hoe onze huidige regering hier over denkt. Lees het hele verhaal in het Engels inclusief bronnen hier: Money dictates nuclear waste policy in the Netherlands (PDF).

hdamveld@xs4all.nl'

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.