Olielekkage net over de grens bij Enschede, waarschijnlijk uit zoutlaag.

Wat deskundigen voor onmogelijk hielden dreigt nu toch werkelijkheid te worden. Alle onderzoeken naar de in het nabij Enschede gelegen Duitse natuurgebied Amtsvenn al veertien dagen opborrelende olie, wijzen op een lekkage van een zoutholte waarin ruwe olie is opgeslagen. „Dit wijst erop dat lange termijn veiligheid in een zoutlaag niet gegarandeerd kan worden”, stelt Dirk Jansen, directeur van de milieuorganisatie BUND-Landesverbandes Nordrhein-Westfalen.

Door de lekkage is vermoedelijk een deel van de in de zoutholtes (cavernes) opgeslagen 140 miljoen liter ruwe olie 1.000 meter opgedrukt. Het komt in het Amtsvenn op drie plekken aan de oppervlakte. De olie heeft behalve de grond ook grond- en oppervlaktewater besmet. In Ahaus maakt de overheid zich ondertussen grote zorgen over de mogelijke besmetting van haar grondwatervoorraad, die op 8 kilometer van de onheilsplek is opgeslagen.

Onder het Amtsvenn zijn drie voormalige zoutholtes met ruwe olie gevuld. De miljoenenvoorraad is bedoeld om mogelijke stagnaties in de gebruikelijke olielevering het hoofd te kunnen bieden. De olievervuiling heeft inmiddels het leven gekost aan zes koeien, die van het ‘oliewater’ dronken. In sloten en in grondwater zijn olierestanten aangetroffen en op een van de kikkerpoelen dreef een dun laagje olie dat inmiddels is geneutraliseerd. De onderzoeken naar de oorzaak van de lekkage worden in een gebied van 90.000 vierkante meter verricht.

Zo’n 120 verontruste bewoners in en rond het inmiddels afgeschermde en streng bewaakte gebied werden de vorige week geïnformeerd over de stand van zaken. Uit een toelichting van deskundige Hans-Peter Jackelen van Ingenieursburo Dr. Schleicher & Partner bleek dat uit de reeds verrichte onderzoeken naar voren is gekomen dat het haast niet anders kan: er is een caverne lek. Als dat vast komt te staan, mogen de autoriteiten in Twente zich ook nog wel eens achter de oren krabben. Is het plan om in de cavernes onder het Enschedese industriegebied de Marssteden 70 miljoen liter gas en olie in voorraad te nemen wel solide?

Wat zich in de boezem van het Duitse Amtsvenn precies heeft afgespeeld, is voorlopig giswerk. In februari werd een terugval in druk in het Caverne S5-systeem geconstateerd, waarvan de oorzaak nog niet is achterhaald.

Bronnen:
Bund-NRW
Tubantia

hdamveld@xs4all.nl'

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “Olielekkage net over de grens bij Enschede, waarschijnlijk uit zoutlaag.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.