PvdA slaat terug over ondergrondse opslag CO2

mansveld208Twee jaar geleden was de PvdA in de provincie Groningen voor ondergrondse opslag van CO2 in bijna lege gasvelden in Noord-Nederland. Maar wegens gebrek aan draagvlak zag deze partij er met tegenzin van af.
In die tijd was Wilma Mansveld voor de PvdA lid van Gedeputeerde Staten van Groningen. Ze is nu staatssecretaris voor Milieu. In haar nieuwe positie zorgt ze ervoor dat de ondergrondse opslag weer op de agenda komt.. Dat blijkt uit de conceptreactie op het Europese groenboek dat Brussel in maart van dit jaar ter consultatie aanbood.

Namens de regering stuurde Mansveld een stuk naar de Tweede Kamer. Volgens haar moet er worden nagedacht over de economische kant (business case) van CO2-afvang en -opslag (CCS). Ze stelt dat ondergrondse opslag van CO2 “van cruciale betekenis” is. Ook is het “van belang dat op korte termijn enkele grootschalige CCS projecten in Europa worden gerealiseerd.” Vooralsnog zou CCS gesubsidieerd moeten, in de hoop dat deze volgens de regering noodzakelijke techniek goedkoper wordt, om uiteindelijk op eigen benen te kunnen staan.

Kortom: wat Mansveld in Groningen niet kon bereiken, probeert ze nu via Den Haag.

Betreft Aanbieding concept kabinetsreactie groenboek ‘Een 2030 raamwerk voor klimaat- en energiebeleid’ (COM(2013)169)

hdamveld@xs4all.nl'

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.