Regering: risico aardbevingen neemt toe

De regering stelt dat de veiligheid voorop staat bij de aardgaswinning. Maar dat is niet geloofwaardig omdat – ook volgens de regering – het risico op aardbevingen toeneemt. Er kunnen dus ernstiger aardbevingen voorkomen dan tot nu toe. En dat kan ook morgen gebeuren.

Bij de discussies over de gaswinning gaat het steeds vaker over de veiligheid van de mensen die boven het Groningen-veld wonen. Het aantal aardbevingen en de ernst daarvan is de afgelopen tien jaar toegenomen. Mensen voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis. Vandaar dat politici het steeds meer hebben over veiligheid of risico. Maar daarbij geven ze dan niet aan wat ze precies verstaan onder veiligheid of risico. Zo ook de PvdA in de Tweede Kamer en minister Kamp van Economische Zaken.

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen van de heer Vos van de PvdA, waarin staat de veiligheid het belangrijkste criterium moet bij de gaswinning. Minister Kamp gaat hier in een brief van 6 mei op door. Hij schrijft aan de Tweede Kamer: “Bij het kabinetsbesluit over de gaswinning in Groningen staat veiligheid voorop.” Daarom eist de minister dat de NAM de gaswinning zodanig uitvoert “dat de toename van het seismisch risico wordt geminimaliseerd, behoudens situaties waarbij de leveringszekerheid in het geding is.”

Dat is een zin om goed te lezen en te herlezen. Bij risico gaat het over de kans dat er iets gebeurt met bepaalde gevolgen. Het seismische risico is de kans op een aardbeving van een bepaalde ernst. Als de minister zou willen dat de kans op een aardbeving kleiner wordt, had hij geschreven dan hij wil dat het seismische risico wordt geminimaliseerd. Maar dat staat er niet. zijn beleid moet er toe leiden dat de toename van dat risico kleiner wordt.

Het lijkt een woordenspel. Het komt er op neer, dat door het regeringsbeleid de kans op een ernstige aardbeving toeneemt. Het gevoel van onveiligheid bij de bevolking zal daardoor ook toenemen. Maar zonder het regeringsbeleid zou het allemaal nog erger worden. Veiligheid in de visie van de regering is dus niet dat de Groningers veilig kunnen wonen. De onveiligheid neemt toe, maar het had nog erger gekund. De minister noemt veilig wat in feite onveilig is. Een kenmerk van een risico is dat je niet weet wanneer het gebeurt. De erge aardbeving waar minister Kamp blijkbaar rekening mee houdt, kan ook morgen gebeuren.

De PvdA in de Tweede Kamer en in Provinciale Staten van Groningen hechten aan de motie Vos. Daarom doe ik een oproep aan de PvdA in Groningen en Den Haag: laat de Groningers niet zakken, maar protesteer tegen deze visie van de regering op veiligheid.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.