Slecht plan: CO2 kolencentrale Eemshaven naar Denemarken

Er zijn plannen om CO2 van de kolencentrale van RWE/Essent in gedeeltelijk lege olievelden voor de kust bij Denemarken te spuiten. Maar of het CO2 daar in de ondergrond blijft, is zeer de vraag. Daarom is dit een slecht plan.

RWE/Essent mag doorgaan met de bouw van een kolencentrale aan de Eemshaven. Als die centrale in bedrijf komt moet er wat gebeuren met het broeikasgas CO2. De plannen voor opslag van CO2 in lege gasvelden in Noord-Nederland zijn van de baan. Het idee is nu om het CO2 van de centrale af te vangen, te comprimeren, per schip te transporteren naar de Noordzee bij Denemarken en het daar in olievelden te spuiten. Dit stelt Gerrit van Werven, directeur van Energy Valley.

Wanneer een olieveld het einde van zijn levensduur nadert, zit het merendeel van de olie (soms wel twee derde) nog in de grond, omdat het te moeilijk of te duur is om het eruit te halen. Met behulp van verbeterde oliewinning, Enhanced Oil Recovery (EOR) geheten, wordt er nu al meer olie naar boven gehaald. In het geval van de RWE/Essent-centrale gaat het om het injecteren van CO2 in een olieveld. In het kort wordt EOR gebruikt voor twee dingen: om de viscositeit van de olie te verlagen zodat het makkelijker stroomt of om de olie letterlijk uit de poriën van het gesteente te persen. (1)

Vooral in Amerika wordt op bijna 80 plaatsen CO2 geïnjecteerd in olievelden met als doel meer olie te kunnen winnen. (2) Bekende voorbeelden hiervan zijn het Rangely project (VS) en het Weyburn-Midale project (VS/Canada).(3) Het Weyburn project in Canada injecteert jaarlijks 1 tot 2 miljoen ton CO2 in olievelden. De olieproductie bedraagt 10.000 vaten per dag.(4) Dit Weyburn-project is het enige project waar het naast oliewinning gaat om vermindering van de CO2-uitstoot.(5) De meningen lopen uiteen over de vraag er bij dit project CO2 dat was geïnjecteerd, weer naar boven is gekomen (6).

Er zijn belangrijke verschillen tussen injectie van CO2 in een oliereservoir, en de injectie in een leeg gasveld. Allereerst heeft EOR een ander doel, namelijk oliewinning in plaats van CO2-opslag. Bij injectie in een leeg gasveld staat de geschiktheid van het gasveld voor de opslag van CO2 voorop. Verder moet in een olieveld de druk van CO2 in de ondergrond hoog zijn, om de olie te laten stromen. Bij CO2-opslag in een leeg gasveld is de druk van de CO2 echter juist lager dan die in de omgeving.(7)

Dergelijke projecten van afvang en hergebruik van CO2 vereisen een nieuwe infrastructuur en economische prikkels op de emissiehandelsmarkt. Er is politieke wil en aanhoudend onderzoek nodig om die obstakels te overwinnen.(8) Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie is investeren in deze technologie nu een riskante onderneming (9).

Onbegrijpelijk dus dat Gerrit van Werven van Energy Valley pleit voor deze technologie.

Bronnen
1 http://www.shell.be/home/content/bel-nl/innovation/meeting_demand/getting_more/eor/
2 http://www.ecn.nl/units/ps/themes/energy-and-emission-scenarios/technological-development-and-learning/factsheets-energy-technologies/co2-afvang/
3 http://www.rotterdamclimateinitiative.nl/nl/top/pers/archief_nieuwsbrieven?xzine_id=50&article_id=613.
4 http://www.cgenpower.com/nl/transport_opslag.html#.
5 http://www.ecn.nl/units/ps/themes/energy-and-emission-scenarios/technological-development-and-learning/factsheets-energy-technologies/co2-afvang/
6 http://www.ptrc.ca/news.php?f_action=news_detail&news_id=17549; http://www.energieraad.nl/newsitem.asp?pageid=29351.
7 http://www.co2afvangenopslag.nl/pagina.aspx?onderwerp=CCS5-Projecten%20voor%20CO2-opslag.
8 http://stichtingborg.nl/nieuws-en-agenda/nieuws/180.
9 http://www.netl.doe.gov/technologies/oil-gas/publications/EP/CO2_EOR_Primer.pdf

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.