Symposium over CO2 in Noord-Nederland zonder noorderlingen

Op 29 november organiseert het TNO het Symposium Bodem Breed 2011. Eén van de onderwerpen die daar aan de orde komt luidt: “Hoe was CO2-opslag in Noord-Nederland wel van de grond gekomen?”

In het programmaboekje kunnen we lezen: “In de praktijk zien we dat initiatieven voor bijvoorbeeld ondergrondse opslag van stoffen of winning van schaliegas vaak stuiten op publieke weerstand die zich voornamelijk lijkt te richten op nut en noodzaak van de toepassing of de betrouwbaarheid van onderzoeksresultaten. Hoe komt het dat deze weerstand ontstaat? Wat betekent dit voor het besluitvormingsproces en de te maken beleidskeuzes? En: hoe gaan beleidsmakers met deze weerstand en publieke discussies om?

Er komen verschillende sprekers aan bod. Marc Rijnveld van TNO gaat het hebben over maatschappelijke acceptatie voor grote energieprojecten. Arjan Wierda van het Ministerie van Economisch Zaken gaat spreken over schaliegas in Noord-Brabant. De spreker over ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht is nog onbekend.
Toen ik dit lijstje zag begreep ik niet wat het te maken had met CO2-opslag in Noord Nederland. Ik had verwacht dat er ook iemand uit Noord-Nederland op de sprekerslijst zou staan. Daarom heb ik aan de organisatie gevraagd, waarom deze keuze gemaakt is. Daar heb ik tot nu toe geen antwoord op gekregen.

hdamveld@xs4all.nl'

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

2 gedachten over “Symposium over CO2 in Noord-Nederland zonder noorderlingen”

    1. Van Hanneke Puts, Milieuwetenschappelijk onderzoeker/adviseur van TNO Behavioural and Societal Science kreeg ik de volgende reactie: “Hoewel de titel doet vermoeden dat er presentaties zijn gehouden over CO2 opslag in Noord Nederland was dit niet het geval. Met de prikkelende (journalistieke) titel van de sessie (Hoe was CO2 opslag in Noord Nederland wel van de grond gekomen?) hebben de organisatoren van de 2e kennisconferentie de bedoeling gehad om symposiumbezoekers nieuwsgierig te maken naar het onderwerp van de sessie, namelijk: wat komt er allemaal kijken bij de introductie van nieuwe (ondergrondse) technologieën in een maatschappelijke context?”
      Kortom, het blijkt helemaal niet de bedoeling te zijn geweest dat het over Noord-Nederland zou gaan. De titel zette me op het verkeerde been.
      Herman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.