Verhagen in Noord-Nederland: Een terugblik

Dinsdag 3 februari heeft Maxime Verhagen de hele dag doorgebracht in het mooie Noorden om vooral te luisteren naar voor- en tegen standers van de Co2 opslag in Noord Nederland: Burgers, bedrijven, bestuurders en politici.
Ook Co2ntramine heeft in het gesprek met minister Verhagen aangegeven wat voor ons vooral van belang is.

Daarna heeft de minister een persconferentie gegeven (te zien door op deze pagina onderaan op “Persconferentie minister Verhagen over CO2 opslag.flv” te klikken.

Wat hierbij opvalt is dat hij aangeeft dat hij de emoties en gevoelens van diepe onzekerheid heeft gehoord en dat hij hier terdege rekening mee zal houden. Dat hij ook praat over andere vormen van gebruik van Co2 en alternatieve vormen van opslag. En over veiligheid.

Co2ntramine heeft aangedrongen op stopzetten van dit experiment, net als de burgermeester van Aa en Hunze zoals te lezen valt in zijn webblog op www.aaenhunze.nl.

Wij willen dat ook, het starten van een open dialoog, transparant en om het vertrouwen te winnen dat er bij deze regering een open houding is t.a.v. energie moet dit experiment van tafel. Discussie zonder conclusie vooraf.En het besluit te stoppen met dit experiment voor de verkiezingen duidelijk te maken. Als enkele weken betekent voor de verkiezingen, heeft hij inderdaad goed geluisterd.

Veiligheid is belangrijk, en zoals de PS van Drenthe hebben gezegd nee, tenzij en hierbij is veiligheid genoemd als absolute voorwaarde. Naast draagvlak.
Ik denk dat met de ervaringen in Noorwegen waar men is gestopt omdat men de veiligheid niet kan garanderen, de situatie in Canada waar Co2 lekt, de bijna ramp in Wuppertal het nu wel helder is dat opslag onder de grond niet veilig is voor mens en milieu. En ja, er de ondergrond in Canada zal een andere zijn dan hier getest maar ook daar dacht men toch dat het veilig kon?

Verwijzing naar nog te verwachten onderzoek als argument is onacceptabel want de imitatie van een geologisch proces kan door het ontbreken van de essentiele factor tijd nooit een argument zijn.

En we weten immers niet hoe de Co2 onder de grond, die hier toch aardbeving gevoelig is en in de pijpen voor transport zich over tientallen, honderden jaren zal acteren. Dat lijkt ons onveilig genoeg.

hanneke25@home.nl'

Auteur: Hanneke Veen

In het dagelijks leven ben ik nu werkzaam in de marketing en communicatie en verantwoordelijk voor de dienstverlening van Bibliotheek Assen.Na 17 jaar in het westen te hebben gewoond zijn we ruim 3 jaar geleden terug gekomen in het prachtige noorden. Ik vind het belangrijk om de wereld beter achter te laten aan mijn kinderen en hun kinderen en nageslacht dan de beslissers op dit moment voor ogen hebben.Daarbij is nut en noodzaak van Co2 opslag niet aangetoond en vind naar mijn mening de discussie op basis van verkeerde informatie plaats. Ik wil mijn kinderen het voorbeeld geven dat als je ergens in geloofd , je ergens voor kan en moet gaan. In mijn geval is dat geen opslag van Co2 in onder de grond (dus ook niet nu in Noord Nederland).Naast het vereninginsleven en ons eigen bedrijf wil ik hier graag tijd voor vrij maken. Voor een duurzame toekomst voor uw en onze kinderen.

Eén gedachte over “Verhagen in Noord-Nederland: Een terugblik”

  1. De energie die de mensheid nodig heeft is een minieme fractie van de energie die
    de zon instraalt in de Sahara en andere woestijnen. De beschikbare techniek van de zonnekrachtcentrale staat borg voor de winning daarvan. In Californie (Mojave woestijn) staat een 450MW zonnecentrale die al 25 jaar naar wens functioneert. Spanje en andere landen rondom de Middellandse zee zijn volop bezig om deze projecten te ontwikkelen. In Nederland wordt de bekendheid daarover angstvallig verborgen. De wereld moet investeren in een goede infrastructuur om via HVDC die energie te kunnen distribueren. Verlaat de gedachte dat zonne energie alleen te winnen is met behulp van PV-panelen.
    Investeren in oude techniek is weggegooid geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.