Verslag van gesprek met Maxime Verhagen

Vanmiddag hebben Egbert Brons en Hanneke Veen namens Co2ntramine een gesprek gehad met minister Verhagen over de geplande CO2-opslag in Noord Nederland. Hierin hebben we onze bezwaren geuit en bij de minister aangedrongen op een open en eerlijke discussie over nut en noodzaak van CO2-opslag waarbij de uitkomst niet van te voren vast staat. Hier een kort verslag.

Bezwaren co2ntramine tegen plannen Verhagen
De belangrijkste bezwaren die we genoemd hebben:

  • Er is geen draagvlak onder de bevolking, raadsleden en politici van Noord-Nederland;
  • Er wordt nu met twee maten gemeten. Het experiment met CO2-opslag in Barendrecht is afgeblazen wegens gebrek aan draagvlak, maar draagvlak is in Noord-Nederland geen doorslaggevend argument;
  • De veiligheid kan op lange termijn niet gegarandeerd worden. In Noorwegen, voorbeeldland van de vorige minister, zijn de CO2-opslag projecten stopgezet omdat er grote twijfels zijn over de veiligheid.

Maxime Verhagen: Open-mind, maar de uitkomst staat al vast
Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, gaf in het gesprek aan met een open mind te luisteren en de discussie in te gaan.
Tegelijk gaf hij ook aan dat hij ‘overtuigd is dat CO2-opslag een noodzakelijke tussenoplossing is’.
Wij vinden dit een bijzondere kijk op een ‘open mind’.

Hoe moet het dan wel?
Wij hebben erop aangedrongen dat er eerst een open en eerlijke landelijke discussie moet komen over nut en noodzaak van CO2-opslag. Voor- en tegenstanders horen daarbij gelijk behandeld te worden en de conclusie moet niet van te voren vaststaan.

Door zomaar 3 locaties in Groningen en Drenthe aan te wijzen voor de proef, zonder eerst dat open debat te voeren, heeft de overheid haar vertrouwen bij de Noorderlingen verspeeld. De eerste stap om dat vertrouwen te herstellen is die drie proeflocaties van tafel te halen.

Daarna, als alles weer open is, kunnen we nationaal een discussie voeren over nut en noodzaak van de bouw van kolencentrales en de opvang, transport en opslag van CO2 onder de grond. Daarbij kunnen we dan ook kijken naar de alternatieven. Zo zijn er verschillende rapporten waaruit blijkt dat Nederland ook zonder co2-opslag, kolen- en kernenergie kan en dat we rond 2050 volledig op groene, duurzame energie kunnen overstappen.

Persconferentie: Heeft Verhagen geluisterd naar de Noorderling?
De minister heeft vandaag meerdere gesprekken in het Noorden. Vanmiddag om 17:00 zal hij een persconferentie geven in het provinciehuis van Groningen. Dan zullen we horen of hij ook geluisterd heeft.

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.