Wat hebben we nodig voor grootschalige transitie naar duurzame energie?

In het Lowtech Magazine geeft Kris De Decker een beschrijving van het nieuwe boek van André Diederen, onderzoeker bij het Nederlandse TNO, “Global Resource Depletion”. In het boek schetst Diederen dat het op grote schaal over te stappen op duurzame energie op een aantal bezwaren stuit namelijk: een tekort aan energie en andere grondstoffen om de gewenste infrastructuur uit te bouwen.

Enkele opzienbarende feiten zijn: Omdat zonlicht en wind veel minder geconcentreerd zijn dan fossiele brandstoffen, is er veel meer materiaal nodig om evenveel energie op te wekken. Zo zou er alleen al voor de 4 miljoen windturbines van elk 5 megawatt zo’n 3.000.000 ton neodymium nodig zijn, terwijl de jaarlijkse primaire productie van dat metaal slechts 18.000 ton bedraagt (of 360.000 ton van nu tot 2030).

Een tekort aan metalen beperkt niet alleen de productie van energie, maar ook de productie van metalen zelf (net zoals een tekort aan energie niet alleen de productie van grondstoffen beperkt, maar ook de productie van energie zelf). Dat komt omdat ook de productie van metalen behoefte heeft aan metalen.

Met zijn opmerkelijke feiten schopt hij tegen de heilige huisjes van de ecotech-optimisten aan. Maar hij geeft ook hoop. Hij wijdt dan ook een aanzienlijk deel van zijn boek aan mogelijke oplossingen. Daar is ook werk bij voor ingenieurs. Een eerste technologische “fix” is grootschalige recycling van zeldzame metalen. Relatief veelvoorkomende metalen zoals ijzer en aluminium worden wel op grote schaal gerecycleerd, maar voor zeldzame metalen is dat nauwelijks het geval. Daar zit dus heel wat potentieel in. Maar alleen recycling – hoe noodzakelijk ook – haalt ons ( nog ) niet uit de penarie.

Lees verder op lowtech magazine

Auteur: Pieter Patje

Pieter Patje is 55 jaar, vader van twee dochters en opa van vier kleinkinderen, woonachtig in Groningen. Voormalig eigenaar/directeur van een viertal ondernemingen en voormalig voorzitter en actievoerder van Greenpeace Groningen, tevens een functie bekleed bij de Dierenbescherming Groningen, als Inspecteur van de Dierenbescherming, momenteel bezig met studie aan de Open Universiteit, Natuurkunde (duurzaam ondernemen) en tevens druk doende met het opstarten van een innovatie- en recyclingsbureau. Zie ook de Groene Kapper. Verder is hij een overtuigend vegetariër en een parttime veganist en probeert klimaatneutraal te leven, daarom heeft hij o.a. geen auto. Zijn motto is “ik lk leef liever inconsequent goed, dan consequent fout”.

Eén gedachte over “Wat hebben we nodig voor grootschalige transitie naar duurzame energie?”

  1. Nou, ik heb veel hoop dat straks wij een stuk duurzamer maatschappij zullen hebben! En als wij veelvoorkomende metalen op grote schaal kunnen recyclen zoals ijzer en aluminium dan zullen wij hetzelfde met zeldzame metalen kunnen doen, ik ben er zeker van. Gelukkig hebben wij nu veel instanties en services waarin wij bijna alles kunnen recyclen, en nu moeten wij alleen maar het assortiment uitbreiden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.