Wereldwijd meer aardbevingen door winning grondstoffen zoals aardgas

Aardgaswinning veroorzaakte in Frankrijk en Oezbekistan aardbevingen met een sterkte tussen 5,1 en 7,3 op de schaal van Richter. In Groningen was de grootste beving tot nu toe 3,9. De aardbevingen in het buitenland waren dus twaalf tot ruim duizend keer zo sterk als die in Groningen.

Het aantal en de heftigheid van de aardbevingen in de provincie Groningen neemt toe. Daarmee past Groningen in een wereldwijde trend dat er steeds meer aardbevingen voorkomen die veroorzaakt worden door menselijk handelen zoals mijnbouw en de winning van aardgas. Dat blijkt uit onderzoek van Christian Klose, werkzaam bij de Amerikaanse organisatie Think Geohazards. Klose heeft zijn resultaten op 10 december 2013 gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Geophysical Union in San Francisco.

Het onderzoeksgebied van Klose betreft de aardbevingen vanaf het begin van de vorige eeuw die veroorzaakt zijn door menselijk ingrijpen. Het gaat dan wereldwijd om zo’n 200 aardbevingen door mijnbouw of injecteren van water die ernstiger waren dan 4,5 op de schaal van Richter. Klose stelt vast dat het aantal aardbevingen sinds de jaren 50 sterk aan het groeien is (zie figuur 1). Dat komt doordat er steeds meer ondergrondse activiteiten zijn.

Klose-grafiek
Klose noemt ook een aantal aardbevingen als gevolg van de winning van aardgas.
Zo zijn er in Frankrijk twee ernstige aardbevingen geweest: in 1967 met 5,7 en in 1980 met 5,1 op de schaal van Richter.
In Oezbekistan waren de zwaarste gemeten aardbevingen door aardgaswinning: in 1976 waren er twee met 7,0 en 7,3 en in 1984 met 7,2 op de schaal van Richter.

Meer informatie in:
Christian D. KLOSE , “Statistical Aspects and Risks of Human-Caused Earthquakes”
http://fallmeeting.agu.org/2013/files/2013/12/AGU2013_PA_press.pdf , 10 december 2013.

Christian D. KLOSE, “Human-Triggered Earthquakes and Their Impacts on Human Security”
http://precedings.nature.com/documents/4745/version/3, september 2010.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.