Nederlands klimaatbeleid groot risico voor investeerders

Maplecroft, internationaal specialist in risico analyses, heeft de CO2 Emissions from Energy Use Index 2011 gepubliceerd. Hierin zijn landen ingedeeld op basis van het risico dat hun klimaatbeleid vormt voor investeerders. Nederland staat als enige Europese land in het rijtje extreem risicovolle landen. Volgens Maplecroft loopt Nederland zo ver achter, dat investeerders het risico lopen later voor hoge extra kosten komen te staan als we de achterstand moeten inhalen.

Maplecroft baseert deze stelling onder meer op berekeningen van de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking en het percentage van de energie die afkomstig is uit fossiele brandstoffen. Slechts 6 landen kregen het label “Extreme risk”: De Verenigde Arabische Emiraten (1), Australië (2), de VS (3), Canada (4), Nederland (5) en Saoedi-Arabië (6).

Wat opvalt in dat lijstje is dat China er niet bij staat. Dat komt volgens de onderzoekers, omdat China weliswaar absoluut gezien het meeste CO2 uitstoot, maar het per hoofd van de bevolking een stuk beter doet dan veel andere landen. Daarnaast zeggen de onderzoekers dat het logisch is dat een land dat zo’n economische groei doormaakt ook wat meer uitstoot. Ook is China bovengemiddeld goed bezig met het terugdringen van de uitstoot.

Overigens is het niet zo dat de rest van de landen in Europa geen risico vormen. De meeste landen kregen het label `high risk`. Maar dat is nog altijd een stuk minder slecht dan de ´extreme risk´ dat wij vormen.

vanbeekum@gmail.com'

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.