Co2ntramine meets Verhagen

Op donderdag 3 februari komt minister Verhagen naar het Noorden. De minister heeft aangegeven ook met de stichting Co2ntramine in gesprek te willen. Namens ons zal Egbert Brons, de voorzitter van Co2ntramine, in gesprek gaan met Verhagen. Het gesprek vindt plaats op het provinciehuis, begint om 15.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Gelijk na het gesprek met Verhagen zal Co2ntramine bij de ingang van het provinciehuis aan het Martinikerkhof met de pers delen wat het gesprek heeft opgeleverd.

De gespreksonderwerpen waar Co2ntramine het met de minister over wil hebben zijn in ieder geval het gebrek aan draagvlak onder de noordelijke bevolking, het besluitvormingsproces en de (on)veiligheid van afvang, transport en opslag van co2. Het besluitvormingsproces rondom ondergrondse co2-opslag is tot op heden zeer onzorgvuldig verlopen en dat zet de betrouwbaarheid van de overheid in een zeer ongunstig licht. Er is juist een betrouwbare overheid nodig als het gaat om de veiligheid van ondergrondse co2-opslag. Daarom zal Co2ntramine voorstellen eerst een dialoog te voren over hoe de energievoorziening in de toekomst er uit dient te zien alvorens te praten over co2-opslag. Mede daarom zullen we er ook op aandringen dat de keuze voor de drie noordelijke opslaglocaties wordt ingetrokken.

Let op: Het tijdstip is aangepast. (update 1-2-2011)

Eén gedachte over “Co2ntramine meets Verhagen”

  1. Laat je niet inpakken door Verhagen.

    Het verbaast mij dat de oorzaak en gevolgvraag steeds niet aan de orde is. Het CO2 probleem moet bij de bron worden aangepakt. Dat betekent dat de bouw van de centrales stil moet worden gelegd. Dan is het probleem gelijk opgelost en kunnen Essent/rwe en Nuon en nog wat andere energiereuzen zich storten op de ontwikkeling van groene energie. Onlangs stelde het dagblad van het Noorden dat minister Verhagen ook ‘ niet enthousiast’ was over de CO2-opslag…neee, nee. Houd hem in de gaten, enkele weken dreigde hij immers nog dat de opslag er zou komen goedschiks of kwaadschiks. De leperd, als het hij ‘ voor de CO2 opslag’ zou zijn, zou niemand hier op hem zitten te wachten om dat aan te horen. Door te doen alsof hij er ook nog niet helemaal uit is kan hij met alle partijen om de tafel, en zal hij proberen om zijn stoute plannen langzamerhand door te drukken.Wee zo’n slimme voorlichterstruc (herinnert u zich de ‘verdeel en heerstechniek’nog op de ‘ voorlichtingsavonden’
    in Tolbert en andere plaatsen nog). Bovendien zal Verhagen zich wel driemaal afvragen als het de CO2-opslag wil doordrukken. Reken maar niet dat de de energiegiganten veel geld gaan investeren in het ontwerp en ontwikkelen van de opvang van CO2. Hoogstens een knullig oplossing waarbij nog de helft van de CO2 de lucht ingaat. Voorlopig stoppen met de bouw van de kolencentrale. Dat zou de boodschap van Verhagen aan de energiegiganten moeten zijn. Houdt u ook de politieke partijen, de gedeputeerden en andere pommerantenin de gaten. dat zijn ook niet allemaal fervent tegenstanders van de CO2-opslag. Ze zouden ons moeten vertegenwoordigen. en duidelijk moet stellen dat een Co2-opslag hier geen enkele kans maakt gezien de bevolking die absoluut niet akkoord gaat met aanleg, nog afgezien van de veiligheidsrisicio’s. Op de voorlichtingsavonden werd u al besodemieterd door de boodschap dat de opslag op meerdere al plaats vond, niet werd er bij verteld dat dat midden in een woestijn en diep onder de zeespiegel gebeurde. Ze willen u als proefkonijn. ‘t Is opletten geblazen om te ontdekken wie vóór de opslag is, dan weet u waarop u niet moet stemmen over 4 weken. Opslag kunnen we ons zelf, onze kinderen en kleinkinderen niet aandoen. Let op uw zaak en kom massaal naar het provinciehuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.