Provincie Groningen zet zich in voor Essent

Wiebe van der Ploeg, gedeputeerde van de provincie Groningen, heeft zojuist bekend gemaakt dat Essent wat de provincie betreft gewoon door mag gaan met de bouw van de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland aan de rand van de Waddenzee.

Afgelopen woensdag zette de Raad van State nog een streep door de vergunning van Essent op grond van de natuurbeschermingswet. Op maarliefst vijf punten werd de vergunning toen onderuit gehaald. Volgens Van der Ploeg (Groenlinks) zijn die vijf punten ‘reparabel’ en zal een nieuwe vergunningsaanvraag wel goedgekeurd worden. “Een bouwstop is dus niet aan de orde” aldus de gedeputeerde.

Kans dat nieuwe vergunning het haalt zeer klein

Volgens hoogleraar bestuursrecht Jonathan Verschuuren (Tilburg), gespecialiseerd in milieurecht is de kans dat een nieuwe vergunning wel stand houdt zeer klein. In De Pers stond gisteren onder andere te lezen dat :

“De milieuorganisaties gaan dan opnieuw naar de rechter. Hoe groot is de kans dat een nieuwe vergunning dan standhoudt? ‘Niet groot’, zegt hoogleraar bestuursrecht Jonathan Verschuuren (Tilburg), gespecialiseerd in milieurecht. ‘Zo’n procedure redt het bijna nooit.’
Reden is dat al vaststaat dat de centrale een nadelig (‘significant’) effect heeft op de vogels in het gebied. Volgens de Natuurbeschermingswet moet RWE vervolgens aantonen dat er geen alternatieven zijn voor de kolencentrale en dat er met de bouw een groot openbaar belang is gediend, dat opweegt tegen de milieuschade. De Raad van State is aan deze toets nog niet toegekomen, omdat er zo veel schortte aan het onderzoek naar de mogelijke schade.
Maar in een nieuwe procedure komt die toets wel aan de orde. En dat wordt gezien de bestaande uitspraken heel lastig voor RWE, denkt Verschuuren. ‘Er zijn meestal wel alternatieven. Daarbij moet je niet alleen kijken naar een andere locatie, ook naar andere vormen van opwekking bijvoorbeeld.’ “
Lees de rest van dat artikel bij De Pers.

Ongeloof en ruzie binnen PvdA en Groenlinks

Ondertussen wordt er door vriend en vijand vol ongeloof gereageerd op het besluit van de provincie. Met name in de achterban van PvdA en Groenlinks zijn veel mensen kwaad, maar ook anderen reageren vol ongeloof:

Ineke van Gent (Tweedekamerlid Groenlinks): Heel jammer! Nu het moment om te stoppen met vervuilende kolencentrale!

Bas Eickhout (Europa namens Groenlinks) Ook provincie Groningen heeft lak aan uitspraak Raad van State. Pure angst voor legertje advocaten van RWE/Essent. Wie regeert er eigenlijk?

Jorien Bakker (ex persvoorlichter Groenlinks) bizar..

Diederik Samsom (Tweede kamer PvdA) Gemiste kans. Provincie had aanpassingen kunnen eisen. #biomassacentrale Veel draagvlak voor. Nu wordt het juridisch slagveld.

Jan Rotmans (hoogleraar) Inderdaad opmerkelijk dat zowel PvDA als Groen Links in Groningen dit kolenbeleid steunen en in kolenlobby meedoen #hoelegikdituitaankiezer

Update (16:20)
Diederik Samsom (PvdA) RWE schat het kostenrisico biomassa te hoog. Provincie bang voor claim RWE

Liesbeth van Tongeren (Groenlinks) ‘Het kan echt niet dat minister Verhagen het advies van de Raad van State zo makkelijk naast zich neerlegt’

Waddenvereniging Verbijsterend. Provincie Groningen vindt dat er ook zonder vergunning doorgebouwd kan worden aan kolencentrale.

Jan Rotmans (Hoogleraar) stelt de vraag aan Liesbeth van Tongeren en Diederick Samsom: “Hoe kan het dat Groen Links en PvDa deze kolenlobby actief steunen in Provincie Groningen?”

Egbert Brons (o.a. voorzitter stichting Co2ntramine) Gezien de reacties van #GroenLinks lokaal, landelijk en europa zou het best eens kunnen dat Groenlinks provincie Groningen een probleem gaat krijgen.

Frank Rozendaal Bevestigd eens te meer mijn beeld dat je niet te veel van politici moet verwachten. Links lullen, rechts #RWE kolencentrale vullen.

Greenpeace en Natuur & Milieu eisen bouwstop

Greenpeace en de stichting Natuur en milieu hebben aangekondigd een handhavingsverzoek bij de provincie in te dienen. Lees hun persbericht hier.

6 gedachten over “Provincie Groningen zet zich in voor Essent”

  1. Wiebe van der Ploeg (gedeputeerde namens GroenLinks) zegt dat hij als privé-persoon tegen de kolencentrale is, maar als gedeputeerde de bouw gedoogt. Hij legt de uitspraak van hte hoogste rechtsorgaan naast zich neer. Dat kennen we eigenlijk alleen van dictaturen. Hiermee speelt van der Ploeg partijen als de PVV van Wilders in de kaart. Van der Ploeg doet dus niet wat hij vindt en gedoogt wat in feite niet in orde is. Tgen dergelijke pratijken kwam wilders in actie.
    Is van der Ploeg eigenlijk wel groen en/of links?

    1. Mooi he, Ingeborg. Gewoon even anders naar het zfelde kijken en het is niet meer hetzelfde.Zo nam ik vandaag een afslag eerder dan gebruikelijk en reed door een paar landelijke dorpjes. (Tuurlijk, aso,km heffing, CO2 uitstoot, omweg, later op plek van bestemming, allemaal waar).Maar dat gevoel he dat gevoel was wel anders bij aankomst.Ik ben wel erg benieuwd naar je andere wonderbaarlijke dingen. Kan ze jammer genoeg vanavond niet horen, want ik heb besloten bij mijn kinderen thuis te blijven. Als je stilstaat om te voelen, leidt dat soms ook tot andere beslissingen.P.S. Kastanjes helpen tegen pijn.Greetz,Jeannette

  2. Zouden ze denken dat het een groenekool of een rodekool centrale zou worden? Het blijkt maar ééns te meer dat je voor een echt groene stem niet bij GroenachtigLinks moet zijn. Bij de Partij voor de Dieren weet je 100% zeker dat je stem gaat naar dieren, natuur en milieu, de belangrijkste ingrediënten voor een leefbare toekomst.

  3. Deze mijnheer,nou mijnheer,despoot Wiebe van der Ploeg moet Groen ,nou Groen,Links onmiddellijk de partij uitzetten en zichzelf gaan afvragen waar ze mee bezig zijn,ook al met de Afghanistan kwestie lijkt het erop dat ze op hun bek gaan en dit geval van hun gedeputeerde is natuurlijk onverkwikkellijk en gaat Groen Links veele leden kosten en dat ook de PVDA in de provincie zich voor het karretje van RWE laat spannen vind ik bijzonder kwalijk en begin mij af te vragen waar men nu mee bezig is, ons allemaal naar de kloten te laten gaan klaarblijkelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.