Raad van State haalt streep door Nbw-vergunning RWE/ Essent

Vanmorgen heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de zaak die door Greenpeace Nederland, de Mobilisation for the Environment en de Stichting Natuur en Milieu tegen de aan RWE verleende Natuurbeschermingswet vergunning is aangespannen. De raad oordeelt dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de Waddenzee en de Waddeneilanden en haalt daarom een streep door de verleende vergunningen.

De geplande kolencentrale van RWE/Essent kost naar schatting 2,6 miljard euro en er wordt al ruim 3 jaar aan gewerkt. Het zou de grootste kolencentrale van Nederland worden en daarmee in absolute zin ook de meest vervuilende. Het is onduidelijk wat deze uitspraak betekend voor de kolencentrale. Wellicht dat het alternatieve plan van Greenpeace genaamd ‘Eemsheaven‘ toch werkelijkheid kan worden.

Lees hier het persbericht van de Raad van State.
En hier het persbericht van Greenpeace.

Reacties op schrappen vergunning Essent

De eerste reacties op het schrappen van de vergunning:

Diederik Samsom (PvdA) (twitter) “Uitspraak RvS is signaal voor politiek én bedrijven om gezamenlijk de koers te verleggen naar een duurzame energietoekomst #energieakkoord”

Rolf Schipper (GreenPeace) (twitter) “Vernietiging vergunning #kolencentrale @Essent betekent dat bouw moet worden stilgelegd. #winstvoorklimaatenmilieu”

Liesbeth van Tongeren (Groenlinks) (twitter) “Geweldig nieuws, schone energie heeft de toekomst. RT @NUnl: Raad van State haalt streep door kolencentrale Eemshaven”

Frank Rozendaal (Biologische Wijn winkel) (twitter) “Jeeeeh! Kolen zijn zó 1934! – Raad van State haalt streep door kolencentrale Eemshaven”

De Waddenvereniging (twitter) “Vergunning kolencentrale Essent en besluit vaargeulverdieping Eemshaven vernietigd. Goed nieuws voor natuur in de Eems!”

Jan Rotmans (o.a. Urgenda) (twitter) “Fantastisch nieuws!! Raad van State haalt een streep door nieuwe kolencentrale van Essent in de Eemshaven”

Reactie van RWE/ Essent

Update (13:53): Inmiddels heeft ook Essent zelf gereageerd. In de korte verklaring staat onder meer:
“RWE/Essent beschouwt de uitspraak als zeer teleurstellend, omdat er na een langdurig en intensief proces nog steeds geen definitieve zekerheid is over de afronding van het voor Nederland belangrijkste energieproject.”

Verder verklaren ze:
“De centrale is de meest moderne centrale in zijn soort en zal door zijn zeer hoge efficiency en gebruik van duurzame biomassa in grote mate bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van CO2 en een belangrijke rol spelen in de levering van betaalbare stroom voor meer dan 2 miljoen huishoudens, bedrijven en industrieën.”

Die laatste verklaring vraagt wel om een korte toelichting, want Essent stelt hier zaken mooier voor dan ze zijn:
1) Het is misschien de efficiëntste centrale in z’n soort, maar het is ook de grootste kolencentrale van Nederland. De totale uitstoot aan CO2 en zware metalen is daarmee groter dan de huidige centrales. Dus het is ook de meest vervuilende centrale van Nederland.
2) Die 2 miljoen huishoudens waar Essent het over heeft zijn met name in Duitsland, Polen en andere landen in Oost-Europa. In Nederland hebben we namelijk de aankomende periode voldoende energie. We zijn exporteur, en deze nieuwe centrale zal het energieoverschot op de Nederlandse markt alleen maar groter maken.
3) Dat zelfde energieoverschot zorgt ervoor dat duurzame energie uit zon, wind en water, van de markt wordt gedrukt.
4) Tot slot noemt Essent de grootste kolencentrale van Nederland in haar tweet “het belangrijkste energieproject van Nederland”. Dat is voor de portemonnee van RWE wellicht waar, maar voor Nederland allerminst.

7 gedachten over “Raad van State haalt streep door Nbw-vergunning RWE/ Essent”

 1. Gefeliciteerd. Heel goed nieuws.
  Ben wel benieuwd hoe het nu verder gaat. Er is natuurlijk al heel veel geinvesteerd en er kan een aangepaste vergunning komen. Einde verhaal is het nu (helaas) nog niet, maar wel een flinke stap de goede kant op.

 2. Het is mooi dat deze kolencentrale even opgehouden wordt.
  Maar “iemand” zal toch een keer moeten beginnen met het bouwen van windparken
  Het aanwijzen van een geschikte plek voor een windpark in de eigen regio, is daarvan het simpelste begin.

  De rijksoverheid, EZ en Financieen, moeten daarnaast ook de investeringscondities voor windparken stabieler en eerlijker maken, voor burgers.

  http://bit.ly/mooiewind

 3. Maxime Verhagen (CDA), minister van EL&I, groot voorstander van kolencentrales, kerncentrales en andere fossiele bronnen van energie, denkt dat na heronderzoek van het ministerie er wel een vergunning komt voor de kolencentrale van RWE/Essent. “De uitspraak van de Raad van State geeft aan hoe ingewikkeld vergunningverlening is bij dit soort grote projecten”, meldt hij aan De Pers.

  We wisten al dat de heer Verhagen een beetje vast zit in ouderwets fossiel denken, maar dat hij zelfs na deze rechterlijke uitspraak zo koppig zijn kop in het zand blijft steken verbaast zelfs ons.

 4. Belachelijk dat de politiek hier zo luchtig mee om gaat. Blijkbaar is zelfs een uitspraak van de Raad van State niet genoeg om je af te vragen waar je eigenlijk mee bezig bent.

  Moet je als particulier eens proberen, toch bouwen zonder vergunning… Dan heb je de poppen aan het dansen.

  Volgens mij voeren ze een soort ontmoedigingsbeleid om eventuele actiebereide burgers zo vroeg mogelijk de mond te snoeren.. “Ja hoor jongens, gewoon doorlopen, hier is niets te zien.”

  Pas over een jaar of 20 draaien onze kinderen wel weer op voor de gevolgen. Belachelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.