Stichting Co2ntramine heeft nieuwe bestuursvoorzitter

Na ruim 5 jaar actief geweest te zijn als voorzitter van de stichting Co2ntramine, geeft Egbert Brons het stokje over aan Liz Main. Main wil zich als voorzitter inzetten om samen met de vrijwilligers een stimulerende factor te zijn in het vergroten van kennis en informatie over de diepe ondergrond van Noord Nederland. Zo kan er een tegenwicht geboden worden tegen de veelal gekleurde en onvolledige informatie die vanuit de belanghebbende industrie en politiek naar buiten wordt gebracht. Brons zal binnen de stichting Co2ntramine een rol gaan vervullen in de Raad van Advies. Lees “Stichting Co2ntramine heeft nieuwe bestuursvoorzitter” verder

Co2ntramine zegt samenwerking met ministerie op inzake structuurvisie ondergrond

structuurvisie-ondergrond-afvalDe stichting Co2ntramine heeft vorig jaar meegewerkt in het programma STRONG van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. We hebben daarbij onze standpunten uiteengezet en onze visie gegeven op het gebruik van de ondergrond. We hebben daar, onbezoldigd, veel tijd in gestopt. Kortgeleden ontvingen we de resultaten tot nu toe en een nieuwe uitnodiging voor vervolggespreken. Inmiddels bereikten ons ook andere berichten. Beide reden om aan het ministerie de volgende brief te schrijven: Lees “Co2ntramine zegt samenwerking met ministerie op inzake structuurvisie ondergrond” verder

Actie bij rechtszitting Raad van State over vergunning aan de RWE kolencentrale

Op maandag 3 februari om 10.30 u. vindt de zitting plaats van de Raad van State over de natuur-vergunning, die door de Provincie Groningen aan de RWE-kolencentrale in de Eemshaven is verleend. Er bestaat een gerede kans, dat deze vergunning weer vernietigd wordt vanwege onvoldoende compensatie van stikstof-neerslag, zoals ook gebeurde bij de kolencentrales in de Maasvlakte, in oktober j.l. Lees “Actie bij rechtszitting Raad van State over vergunning aan de RWE kolencentrale” verder

9 oktober: Congres over gerommel in de ondergrond

“Gerommel in de ondergrond: risico’s in kaart gebracht.”
Benieuwd naar de huidige inzichten over risico’s en gebruik van de diepe ondergrond? Waarom deskundigen niet in staat zijn om de gevolgen van het gebruik van de diepe ondergrond te overzien? Of er sprake is van informatie die burgers onthouden wordt? En welke rol de overheid hierin speelt? Kom dan woensdag 9 oktober naar het congres “Gerommel in de ondergrond: risico’s in kaart gebracht.”

kasteel“Gerommel in de ondergrond: risico’s in kaart gebracht.”
Benieuwd naar de huidige inzichten over risico’s en gebruik van de diepe ondergrond? Waarom deskundigen niet in staat zijn om de gevolgen van het gebruik van de diepe ondergrond te overzien? Is er sprake van informatie die burgers onthouden wordt? En welke rol speelt de overheid in?

Kom dan woensdag 9 oktober naar het congres “Gerommel in de ondergrond: risico’s in kaart gebracht.”

We hebben Prof. Charles Vlek bereid gevonden om ons te informeren over hoe je naar risico’s aangaande dit soort processen kunt kijken. Het onderwerp van zijn lezing is “verstandig omgaan met milieurisico’s: beschrijven, beoordelen, beslissen en beheersen”. Herman Damveld heeft recentelijk diverse artikelen geschreven over co2-opslag, aardgaswinning en berging van kernafval. Hij zal ons op 9 oktober voorzien van de meest actuele stand van zaken. Nienke Homan (Statenlid Provincie Groningen voor GroenLinks) zal een en ander vanuit politieke context beschouwen. Tevens hebben we, als spreker en forumlid, oud NAM ingenieur Adriaan Houtenbos. Hij is ondermeer bekend van zijn onderzoek naar de gevolgen van gaswinning. Houtenbos vindt dat de NAM de bevolking misleidt over de gevolgen van gaswinning. Volgens hem is bodemdaling en de kans op aardbevingen – met de huidige modellen – veel minder voorspelbaar dan NAM en overheid willen doen geloven. Vanzelfsprekend hebben we ook de NAM uitgenodigd voor dit congres. Namens de NAM zal Margriet Kuijper deelnemen aan de forumdiscussie. Margriet is bij de NAM verantwoordelijk voor de aansturing van alle aspecten rondom het “aardbevingen-dossier”.

Dit forum is aan het eind van de middag. Onder leiding van Jan Wibier gaan Charles Vlek, Herman Damveld, Adriaan Houtenbos, Nienke Homan en Margriet Kuijper met elkaar en met de zaal in gesprek.
Het congres vindt plaats van 15.00 tot 18.00 in Het Kasteel in Groningen en sluit af met een netwerkborrel tot 19.00 uur. Deelname aan deze boeiende middag kost €37,50 per persoon (studenten €20,-).

Meld je daarom nu aan voor het congres en praat 9 oktober mee over waarom de ondergrond zich toch anders gedraagt dan verwacht!

Provinciale Staten, keer terug nu het nog kan

Open brief aan Provinciale Staten van Groningen.

Geachte leden van de Staten,

Steenkolen zijn de meest vervuilende brandstof om energie uit op te wekken en dragen het meeste bij aan negatieve klimaatverandering. Kolencentrales verdringen de duurzame energieopties uit de markt omdat kolencentrales niet flexibel zijn, waardoor de noodzakelijke overgang naar een duurzame energievoorziening ernstige vertraging oploopt.

Open brief aan Provinciale Staten van Groningen.

Geachte leden van de Staten,

Steenkolen zijn de meest vervuilende brandstof om energie uit op te wekken en dragen het meeste bij aan negatieve klimaatverandering. Kolencentrales verdringen de duurzame energieopties uit de markt omdat kolencentrales niet flexibel zijn, waardoor de noodzakelijke overgang naar een duurzame energievoorziening ernstige vertraging oploopt.
Lees “Provinciale Staten, keer terug nu het nog kan” verder