Provinciale Staten, keer terug nu het nog kan

Open brief aan Provinciale Staten van Groningen.

Geachte leden van de Staten,

Steenkolen zijn de meest vervuilende brandstof om energie uit op te wekken en dragen het meeste bij aan negatieve klimaatverandering. Kolencentrales verdringen de duurzame energieopties uit de markt omdat kolencentrales niet flexibel zijn, waardoor de noodzakelijke overgang naar een duurzame energievoorziening ernstige vertraging oploopt.

Open brief aan Provinciale Staten van Groningen.

Geachte leden van de Staten,

Steenkolen zijn de meest vervuilende brandstof om energie uit op te wekken en dragen het meeste bij aan negatieve klimaatverandering. Kolencentrales verdringen de duurzame energieopties uit de markt omdat kolencentrales niet flexibel zijn, waardoor de noodzakelijke overgang naar een duurzame energievoorziening ernstige vertraging oploopt.

Daarom is het onbegrijpelijk dat in het in het programma van het nieuwe College van Gedeputeerde Staten (2011 – 2015) met de ambitieuze titel: “energiek scherp aan de wind: op naar een ondernemend, duurzaam en sociaal Groningen” de voltooiing en het in bedrijf komen van kolencentrales in de Eemshaven als een voldongen feit wordt gepresenteerd. De hiermee gepaard gaande co2-uitstoot wordt als een noodzakelijke “tussenfase in de overgang naar een duurzame energievoorziening” gezien.

Blijkbaar vindt het dagelijks bestuur van onze provincie het acceptabel dat jaarlijks per centrale, naast de 7 à 8 megaton co2 ook nog:

 • 500 kg cadmium
 • 1000 kg arsenicum
 • 500 kg thalium
 • 2000 kg nikkel
 • 600 kg kwik
 • 6000 kg lood

de Groningse lucht wordt ingeblazen.

Een provinciaal bestuur dat het ernst is met het welzijn van de inwoners van haar provincie zou dit niet moeten willen.

De bouw van kolencentrales als oplossing voor de energievoorziening is kiezen voor een aanpak uit een vorig tijdperk. En het absoluut niet nodig in de overgangsfase naar een duurzame energievoorziening. Wij verwijzen u in dat verband ook naar de “open brief wetenschappers tegen kolencentrales” die op 11 december 2010 is gepubliceerd.

Wij doen daarom ook een klemmend beroep op u om tijdens het debat over het nieuwe collegeprogramma – op 13 april aanstaande – een ondubbelzinnige keuze te maken tegen het voltooien en in bedrijf komen van kolencentrales van Essent en Nuon in de Eemshaven.

U moet de provincie Groningen niet het afvalputje van Nederland laten worden.

Wij zien uw reactie met belangstelling tegemoet.

Hoogachtend,

Namens de Stichting Co2ntramine,

Egbert Brons, voorzitter

Bron foto: RTV Noord.

Auteur: Egbert Brons

Egbert Brons is in de afgelopen 20 jaar betrokken geweest bij een groot aantal organisaties en instellingen vanuit rollen als coach, adviseur, project- en programmamanager, lijnmanager en ondernemer. Naast zijn werk als directeur bij Ebius is hij actief in diverse ideële stichtingen en is, onder andere, voorzitter van het Social Venture Network Noord en fractievoorzitter en raadslid voor GroenLinks in de gemeente Loppersum.

Eén gedachte over “Provinciale Staten, keer terug nu het nog kan”

 1. Heel goed, deze open brief. Overigens ben ik het roerend eens met een aantal anderen dat houding en handelwijze van collegepartners GroenLinks en D66 in deze zo belangrijke zaak buitengewoon ernstig tegenvallen.
  Compromissen zijn bij collegevorming niet te vermijden. Compromissen die inhouden dat je je principes verloochent en dat je de belangen van natuur, milieu, mens en landschap nu en voor de toekomst verkwanselt, zijn capitulaties. En waarvoor? Voor vier jaar lidmaatschap van GS van Groningen. Vergeleken bij de opgeofferde waarden van natuur, milieu, mens en landschap een miezerig doel.
  “Hergebruik CO2”, “onder de zeebodem opslaan”, o ja en dat ook nog “zoveel mogelijk”. Ze moesten zich schamen.
  Op woensdag 8 december 2010 stond een GroenLinks-delegatie met fakkels te protesteren bij de RWE/Essent-centrale-in aanbouw. Vandaag worden we opgeroepen om op 9 april aanstaande naar Appingedam te komen om daar deel te nemen aan een manifestatie tegen de bouw van kolencentrales aan de Waddenzee. Het staat allemaal op de site van GroenLinks Eemsmond ( http://www.groenlinkseemsmond.nl/ ). Intussen heeft GroenLinks provincie Groningen het hoofd in de schoot gelegd en schaart men zich achter bovengenoemde programmateksten. In goed Gronings: schoamachteg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.