Provincie verleent nieuwe vergunning kolencentrale RWE/Essent

Zojuist heeft de provincie Groningen op een persconferentie bekend gemaakt dat ze een nieuwe vergunning verleent aan RWE- Essent voor de bouw van de grootste kolencentrale van Nederland aan de rand van de Waddenzee. Greenpeace stapt wederom naar de rechter.

De vorige vergunning deugde niet

Op 24 augustus 2011 haalde de Raad van State een streep door de Natuurbeschermingswetvergunning van RWE. De raad concludeerde dat de vergunning niet verleend had mogen worden omdat deze op 5 punten niet deugde:

  • Verdieping van de Eemshaven
  • De effecten op zeehonden en bruinvissen
  • De effecten van stikstof op de Duitse Waddeneilanden
  • Het koelwater
  • Lichtvervuiling

De Provincie verleende enkele dagen later een ‘gedoogvergunning’ zodat Essent tot 23 juni 2012 door kan bouwen in afwachting van de nieuwe aanvraag.

Een nieuwe aanvraag

Op 23 maart 2012 diende RWE een nieuwe aanvraag voor de vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet in bij de provincie Groningen. Deze aanvraag is hier in zijn geheel te downloaden. De provincie moet hier uiterlijk 23 juni op reageren.

Diverse organisaties spraken zich uit tegen de nieuwe vergunning. Waaronder de Waddenvereniging, stichting Natuur & Milieu en Greenpeace. Ook Co2ntramine sprak zich uit tegen de nieuwe vergunning en diende haar zienswijze in bij de provincie. Onze zienswijze is hier te lezen.

Belangenverstrengeling

In de tussentijd maakten RTV Noord en het Dagblad van het Noorden een documentaire over de kolencentrale. In de documentaire getiteld ‘de centrale die niemand meer wil’ wordt onder meer aangetoond dat de provincie niet objectief kan oordelen omdat zij, vanwege haar belang in Groningen Seaports, financieel belang heeft bij de centrale van RWE.

Aanvraag goedgekeurd door provincie

Ook dit keer is de aanvraag van RWE goedgekeurd door de provincie. De provincie verklaart onder meer dat het water ‘slechts’ 2 graden warmer wordt, zo valt te lezen in dit liveblog van Rosa Timmer. O.a. Greenpeace geeft aan opnieuw naar de rechter te stappen omdat de nieuwe aanvraag in hun ogen niet deugt. Co2ntramine is het daar mee eens, de nieuwe aanvraag was een haastwerkje wat aan alle kanten rammelt.

Het lijkt er dus sterk op dat alle partijen zich verder ingraven en er een nieuwe ronde juridisch getouwtrek aan zit te komen. De vorige keer oordeelde de Raad van State in het voordeel van de milieuorganisaties en omwonenden. We gaan er vanuit dat dat nu weer zo zal zijn.

30 juni: Groot protest in Groningen!

In Groningen en omstreken komt steeds meer protest tegen de grootste kolencentrale van Nederland. Daarom is er op 30 juni een groot protest tegen de centrale in de stad Groningen. Met onder meer een debat, een manifestatie enz. Je vindt meer informatie op deze pagina: Groot protest tegen kolencentrale RWE/ Essent.

Het protest wordt georganiseerd door onder andere de volgende organisaties: Dekoolonisten, Ver. Zuivere Energie, CO2ntramine, B.I. Saubere Luft Ost-Friesland, Greenpeace-Groningen, – Ost-Friesland en -Nederland; Pieterburen Tegengas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.