Groningen gedoogt bouw kolencentrale RWE

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen heeft zojuist op een persconferentie een gedoogvergunning voor RWE/ Essent afgegeven. RWE mag in afwachting van de aanvraag voor een nieuwe bouwvergunning door bouwen aan de grootste kolencentrale van Nederland.

Het college van Groenlinks, VVD, PvdA en D66 is van mening dat deze centrale het ‘algemeen belang dient’ zo staat te lezen in het persbericht (PDF). Alleen de laagbouw komt voorlopig stil te liggen. De centrale zelf mag doorgebouwd worden.

Hiermee legt de provincie het besluit van de Raad van State van 24 augustus 2011, dat de eerder verstrekte vergunningen onterecht verleend zijn naast zich neer.

Opvallend is dat de gedeputeerde, bij een persconferentie die hij zelf gaf, weigerde om na de mededeling de pers te woord te staan om vragen te beantwoorden.

Inmiddels hebben Greenpeace en Natuur & Milieu aangekondigd zo snel mogelijk opnieuw naar de Raad van State te stappen om de bouwstop alsnog af te dwingen.

update 14:49: Persbericht Greenpeace en Natuur & Milieu
Terwijl de gevolgen voor de natuur nog onderzocht moeten worden, laat de provincie Groningen de bouw van de omstreden kolencentrale van RWE/Essent stoïcijns doorgaan. Alleen de bouw van de kantoren en magazijnen wordt op last van de provincie symbolisch stilgelegd. Natuur & Milieu en Greenpeace doen daarom opnieuw een beroep op de Raad van State om de kwetsbare Waddennatuur te beschermen tegen de verstorende bouwwerkzaamheden in de Eemshaven. Een verzoek tot een bouwstop wordt zo snel mogelijk ingediend.

De gevolgen van de kolencentrale voor de streng beschermde Waddennatuur zijn nog onvoldoende onderzocht, oordeelde de Raad van State op 24 augustus met het vernietigen van de natuurvergunning. Wanneer uit dat onderzoek blijkt dat de kolencentrale schadelijk is voor de kwetsbare fauna in het gebied, zoals voor zeehonden en bruinvissen, mag de kolencentrale niet worden afgebouwd. Essent heeft immers ook niet aangetoond dat een vervuilende kolencentrale aan de rand van Werelderfgoed de Waddenzee een groot openbaar belang dient. “Door het bouwen toch te gedogen, neemt de provincie een voorschot op dat onderzoek en verstoort daarmee ook de situatie die onderzocht moet worden”, oordeelt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. “Als achteraf wordt geconstateerd dat de bouw schadelijke gevolgen had voor de natuur, is het leed al geschied.”

Greenpeace en Natuur & Milieu verwachten dat de verschillende onderzoeken zullen uitwijzen dat de kolencentrale flinke schade zal toebrengen aan de kwetsbare Waddennatuur. Ron Wit, hoofd klimaat van Natuur & Milieu: “De Provincie heeft zich op sleeptouw laten nemen door de juristen van RWE. Het bedrijf mag gewoon doorgaan met heien en het bouwen van een koelwateruitlaat, terwijl dit overduidelijk negatieve effecten heeft op de dieren in de Waddenzee.”

Nederland heeft ruim voldoende elektriciteit, ook zonder nieuwe kern- en kolencentrales, blijkt uit rapporten van onder meer netbeheerder TenneT. De Europese doelstelling voor schone energie wordt niet gehaald en raakt met deze megacentrale bovendien nog verder uit zicht. Natuur & Milieu en Greenpeace roepen Essent en de provincie op te investeren in schone energie en de plannen voor ouderwetse kolenstook te laten varen.

3 gedachten over “Groningen gedoogt bouw kolencentrale RWE”

  1. Beste bouwvacaturemarkt,

    Op korte termijn heb je gelijk. Zolang de kolencentrale in aanbouw is, levert hij meer banen op dan als we de energie uit duurzame bronnen halen.

    Echter, zodra de kolencentrale in productie komt, levert hij slechts een handjevol banen op. Duurzame energiebronnen leveren dus op structurele basis meer werkgelegenheid op voor Noord-Nederland.

    Zie voor een onderbouwing het rapport “Werkgelegenheidseffecten door wind en
    kolen in Eemshaven, Friesland en Groningen
    ” (PDF).

  2. Beste Remi van Beekum,

    Een sterk punt daar, het is ook voornamelijk de bouwsector die even een korte boost krijgt.
    (één van de zwaarst getroffen sectoren in deze crisis)
    Maar als het gaat over een langer termijn, sta ik volkomen achter duurzame energie bronnen.
    Die zijn tevens de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.