Ook nieuwe aanvraag Natuurbeschermingswet RWE schiet tekort

RWE/ Essent heeft een nieuwe aanvraag gedaan voor een vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet voor de kolencentrale die het Duitse energiebedrijf aan het bouwen is. De provincie Groningen heeft deze aanvraag nu, vanwege het maatschappelijke belang, geheel online gezet. En deze blijkt op meerdere punten te kort te schieten.

Hoe zat het ook al weer?

Op 24 augustus 2011 haalde de Raad van State een streep door de Natuurbeschermingswet vergunning van RWE. De raad concludeerde dat de vergunning niet verleend had mogen worden omdat deze op 5 punten niet deugde:

  • Verdieping van de Eemshaven
  • De effecten op zeehonden en bruinvissen
  • De effecten van stikstof op de Duitse Waddeneilanden
  • Het koelwater
  • Lichtvervuiling

De Provincie verleende enkele dagen later een ‘gedoogvergunning’ zodat Essent tot 23 juni 2012 door kan bouwen in afwachting van de nieuwe aanvraag.

Nieuwe aanvraag Natuurbeschermingswet RWE

Op 23 maart diende RWE deze nieuwe aanvraag voor de vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet. En de provincie Groningen heeft nu besloten de volledige aanvraag openbaar te maken. Deze is te vinden op de website van de provincie.

De vraag is nu: Is RWE erin geslaagd om de 5 bezwaren weg te nemen?

De afgelopen dagen hebben we de nieuwe aanvraag bestudeerd. En daarbij valt op dat het energiebedrijf op en aantal punten een stap in de goede richting zet. Die zijn met name op het gebied van compensatie door de aankoop van grond en de aanlag van natuurgebieden in kweldergebieden en agrarisch natuurbeheer. Deze maatregelen lijken een positieve ontwikkeling voor de vogels op- en om het Wad.

Op een aantal punten schiet de nieuwe aanvraag echter flink te kort. Zo is er niet onderbouwt dat zeezoogdieren als bruinvissen en zeehonden niet te lijden hebben onder de kolencentrale. Terwijl dat een van de vijf punten was waarop de vorige vergunning is afgekeurd.

Ook is niet onderbouwd dat er een groot maatschappelijk belang is gediend bij deze kolencentrale.

Reactie Greenpeace en Natuur & Milieu

Ook de stichting Natuur & Milieu en Greenpeace hebben de nieuwe vergunningsaanvraag bestudeerd. En zij concluderen: “Zeehonden en bruinvissen lijden juist wél onder de nieuwe centrale. De verwachte schade aan de natuur op de Waddeneilanden is groter dan wettelijk toegestaan. Ook is de maatschappelijke noodzaak van de kolencentrale niet aangetoond.”

Wat gaat er nu gebeuren?

De provincie Groningen zal zich uiterlijk 23 juni buigen over de nieuwe vergunningsaanvraag. En het kan zijn dat gedeputeerde staten van Groningen niet onder de indruk is van de nieuwe aanvraag en deze afwijst. In dat geval heeft RWE/ Essent een groot probleem. Zij kunnen dan de centrale niet afbouwen en zullen proberen de kosten te verhalen op de provincie.

Een cynicus zal waarschijnlijk zeggen dat de provincie Groningen de grootste aandeelhouder van Groninger Seaports is en er dus indirect flink financieel baat bij heeft dat de centrale gebouwd mag worden (zie deze documentaire van RTV Noord na 6:53). Dikke kans dus dat de provincie de nieuwe aanvraag goed zal keuren.

Die zelfde cynicus zal ons ook wijzen op de cadeaus die Essent in de tussentijd uitdeelt bij de Zeehondercreche van Lenie ’t Hart. Aangezien de zeezoogdieren een heet hangijzer zijn in deze vergunningsaanvraag, is het op zijn minst ongepast dat Essent ineens met een flinke zak geld aanklopt bij dé autoriteit op dat onderwerp.

Als de provincie de nieuwe aanvraag wél goedkeurt zullen een aantal milieuorganisaties opnieuw naar de rechter stappen om deze aan te vechten. En aangezien de nieuwe vergunningsaanvraag onvoldoende antwoord geeft op de 5 problemen uit de vorige aanvraag is er een gedegen kans dat de rechter ook deze nieuwe aanvraag zal afwijzen. In dat geval zal het alleen allemaal een beetje langer gaan duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.