VNO-NCW wil CO2-opslag, maar mist kennis

Bert van der Haar, voorzitter van VNO-NCW Noord, pleit ervoor ondergrondse opslag van CO2 in het Noorden opnieuw op de agenda te zetten. De argumenten die Van der Haar daar voor aanvoert getuigen van een compleet gebrek aan kennis over het onderwerp en daarom is het eigenlijk belachelijk dat diverse media zijn betoog klakkeloos overnemen. Daarom zullen we het hier feitelijk weerleggen.

Wat zegt VNO-NCO over CO2-opslag?

Van der Haar heeft in zijn betoog de volgende 4 argumenten voor CO2-opslag in Noord-Nederland gebruikt:

  1. De ondergrondse opslag van CO2 moet terug op de agenda, anders haalt Nederland haar klimaatdoelstellingen niet.
  2. Het noorden heeft een imagoprobleem
  3. Volgens de voorzitter liggen er enorme kansen om zo de werkloosheid aan te pakken. ”De belangrijkste voorwaarde is het vergroten van kennis. Daarom is de Energy Academy, die op 1 september van start zal gaan, van groot belang”, aldus Van der Haar. Verder stelt hij dat we de aankomende 25 jaar geen werkeloosheid in Noord Nederland hebben als we CO2-opslag doen.
  4. De afgelopen zes jaar werden in EU-verband verschillende projecten uitgevoerd met ondergrondse CO2-opslag. De resultaten zijn onlangs in Parijs gepresenteerd. Belangrijkste conclusie: ondergrondse CO­2-opslag kan veilig plaatsvinden, want het koolstofdioxide bleef in alle onderzochte opslagprojecten doeltreffend opgeslagen.

Deze zijn terug te lezen en te luisteren bij RTV Drenthe.

Wat klopt hier niet?

Volgens van der Haar halen we de klimaatdoelstellingen niet als we geen CO2-opslag doen.

Of we de klimaatdoelstellingen halen hangt af van de keuzes die we met z’n allen maken. Als we nieuwe kolencentrales bouwen en de investeringen in duurzame energie blijven uitstellen, halen we die doelstellingen inderdaad niet. Met CCS (co2 opvang, transport en opslag) kunnen we slechts een klein deel van de CO2 van een kolencentrale opvangen. Het grootste deel verdwijnt nog steeds gewoon in de lucht.

En als we dan bedenken wat Nederland op dit moment meerdere nieuwe kolencentrales bouwt, terwijl we een energieoverschot hebben, dan kan iedereen zien dat er niets niet klopt. Wat VNO-NCW hier voorstelt is “maak maar gewoon een hele hoop troep en schuif een klein del onder het tapijt, dan komt het allemaal wel goed”.

Volgens VNO-NCW heeft het Noorden een imagoprobleem.
Als het Noorden al een imagoprobleem heeft, wat ik sterk bestrijd, dan is het dat we achter zouden lopen op de rest. Nu investeren in fossiele energie is consolidatie van dat imago.

De rest van de wereld begint langzaam te beseffen dat we over moeten stappen naar zon, wind en water. Dat is niet makkelijk en daar moeten tal van problemen opgelost worden. Maar dat is wel de weg die we op moeten gaan. Wat de fossiele brandstoffen raken eenvoudigweg op.

Nu investeren in CO2-opslag is kiezen om langer vast te houden aan oude gewoontes. En daar wordt ons imago zeker niet beter van.

Volgens Van der Haar levert CO2-opslag veel banen op
Van der Haar claimt “als we CO2-opslag voor elkaar krijgen hebben we de aankomende 25 tot 30 jaar in Noord Nederland geen werkeloosheid”.

Dit argument is om twee redenen onzin:
1. Er zijn een hele hoop mensen in Noord Nederland die geen verstand van chemie, werktuigbouwkunde en natuurkunde hebben. Eventuele extra vraag op de arbeidsmarkt zal dus niet door mensen uit Noord Nederland worden opgevangen, maar door mensen met de juiste kennis. En in Noord Nederland zullen dus gewoon werkelozen overblijven.

Bovendien leven we in een kapitalistische maatschappij. En die kan helemaal niet functioneren zonder een klein groepje werkelozen. Pleiten dat we helemaal geen werkeloosheid meer hebben is dan ook volslagen lariekoek.

2. Uit onderzoek blijkt dat de bouw van de nieuwe centrales in de Eemshaven en de bijbehorende CO2-opslag op korte termijn inderdaad flink wat banen oplevert. Maar dat is slechts tijdelijk. En deze worden voor een groot deel door bouwvakkers uit Oost-Europa opgevuld.

Zouden we een vergelijkbare hoeveelheid energie opwekken met duurzame energiebronnen, dan levert dat maar een klein beetje minder banen op, maar die banen zijn wel blijvend. Per saldo levert duurzame energie dus meer werk op.

VNO-NCW zegt dat CO2-opslag veilig is
Er zijn enkele kleine testen met CO2-opslag gedaan. En na 6 jaar concludeert Van der Haar dat de CO2 nog steeds in de grond zit, dus dan zal het wel veilig zijn.

Maar CO2-opslag is een oplossing voor eeuwig. 6 jaar zegt dus helemaal niets. We kunnen helemaal niet overzien welke natuurrampen ons over 25 jaar zullen treffen. Of onze kinderen over 50 jaar. Of onze achter- achter- achter kleinkinderen over 300 jaar.

Iemand die na 6 jaar concludeert dat iets voor altijd en eeuwig veilig is, heeft nog nooit van statistische significantie gehoord en heeft dus per definitie geen wetenschappelijke onderbouwing bij zijn verhaal.

Klakkeloos napraten

Het volledige betoog van Bert van der Haar is dus gebaseerd op drijfzand. Er zit niet één zinnig argument in het verhaal. Dat is triest. Want VNO-NCW zegt de belangen te behartigen van de werkgevers in Noord-Nederland. Maar het heeft er alle schijn van dat ze eigenlijk alleen de belangen van een handjevol bedrijven uit de oude economie steunen en klakkeloos de eenzijdige informatie van die bedrijven napraten.

Beste Bert van der Haar,

Ga eens op onderzoek uit. Haal je kennis over CO2-opslag niet alleen bij de gasunie, shell, essent, nuon en anderen die belang bij CO2-opslag hebben. Ga ook eens praten met mensen van de universiteit, met mensen van kleine bedrijven, met onderzoeksbureaus, met ons of met de omwonenden van de lege gasvelden. En vorm dan een mening op basis van echte informatie vanuit verschillende standpunten.

Uiteraard moet VNO-NCW opkomen voor de werkgevers. Maar dat betekent niet dat je ook al je kennis en informatie daar moet halen.

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Eén gedachte over “VNO-NCW wil CO2-opslag, maar mist kennis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.