Zoutkoepels in Noord-Nederland als ondergronds berglandschap

Zeven zoutkoe­pels komen in aanmerking voor de berging van radioactief afval: Ternaard in Friesland, Pieterburen en Onstwed­de in de provincie Groningen, Schoonloo en Gassel­te-Drouwen in Drenthe, gevolgd door de minder zekere zoutkoepels Hooghalen en Anloo in Drenthe. Wat weten we van zoutkoepels?

TNO heeft daar recentelijk een publicatie over gemaakt. Daarin staat dat de hierboven genoemde zoutkoepels en die bij Bourtange mogelijk geschikt zijn voor zoutwinning en opslag van aardgas, olie, waterstof, stikstof, perslucht en CO2. Verdere studie en proefboringen ter plaatse zijn nodig om de geschiktheid daadwerkelijk aan te tonen. Het TNO noemt dit “locatie-specifiek onderzoek”. Daarnaast zijn er zoutkoepels bij Winschoten en Zuidwending, maar die zijn al in gebruik. Opvallend is dat Bourtange voor het eerst in de lijst voorkomt. TNO werkt nog aan een publicatie over de zoutkoepel Gasselte.

Zoutkoepel, diepte top, aantal boringen, genoemd voor opslag/berging

Zoutkoepel Top ligt op (meter) Aantal boringen Opslag olie, gas, stikstof etc. Berging kernafval
Anloo 800 1 ja ja
Bourtange 580 0 ja ja
Gasselte 350 0 ? ja
Hooghalen 500 0 ja ja
Onstwedde 250 0 ja ja
Pieterburen 218 1 ja ja
Schoonloo 140 2 ja ja
Ternaard 615 1 ja ja

Lees hier het hele document in PDF.

hdamveld@xs4all.nl'

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.