Kerncentrale kan stroom niet kwijt

Er zijn veel plannen voor de bouw van nieuwe gas- en kolencentrales. Netbeheerder Tennet heeft in 2010 en op 11 augustus 2011 aangegeven dat er nu een overschot aan centrales is in Nederland. In de woorden van Tennet is er “vanaf 2009 sprake van een vermogenssurplus” en een “Groeiend exportpotentieel voor de Nederlandse elektriciteitsmarkt”.

We kunnen aan de hand van de gegevens van Tennet van 11 augustus 2011 uitrekenen dat er ook een overschot zal zijn, als we ervan uit gaan dat de kolencentrales niet in bedrijf komen: in 2018 is er dan nog een overschot van 2600 Megawatt. Als rond die tijd ook nog een kerncentrale van 1000 tot 1600 Megawatt erbij komt, is het maar de vraag of die kerncentrale de stroom in Nederland kwijt kan: de atoomstroom wordt misschien geëxporteerd. Of, zoals Tennet het omschrijft: “Ervan uitgaande dat er volgens producenten nauwelijks decommissioning (stopzetten, hd) van productievermogen zal plaatsvinden, betekent dit dat Nederland op termijn een exporteur van elektriciteit wordt of dat veel productie-eenheden niet in bedrijf zullen zijn.”

Ook daarom geen kernenergie
Benieuwd naar de andere 16 argumenten tegen kernenergie in Nederland? Lees ze via deze pagina allemaal, of download ze als PDF inclusief alle bronnen.


Let op: vernieuwde versie van “Ook daarom geen kernenergie” online:
18 argumenten tegen kernenergie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.