Subsidies fossiele energie zijn vijand nummer een voor groene energie

“Subsidies voor fossiele brandstoffen zijn publieke vijand nummer een voor groene energie”. Dat zegt Fatih Birol, hoofd econoom van de International Energie Agentschap, tijdens de jaarlijkse European Wind Energy Assocation (EWEA).

Volgens dr. Faith Birol “is het niet zinvol voor overheden om duurzame energie te bevorderen als op het zelfde moment kolen, olie en gas gesubsidieerd worden”. Uit cijfers van IEA blijkt dat overheden in 2011 523 miljard euro subsidie aan grijze energie hebben uitgegeven.

Birol heeft dan ook aangedrongen bij regeringen over de hele wereld om jaarlijkse subsidies aan de olie- en gasproductie te beëindigen, “zodat we aan de doelstellingen inzake klimaatverandering kunnen voldoen en daarmee ruimte bieden voor hernieuwbare energie om te kunnen concurreren met kolen, olie en gas”.

Bron: businessGreen

Auteur: Pieter Patje

Pieter Patje is 55 jaar, vader van twee dochters en opa van vier kleinkinderen, woonachtig in Groningen. Voormalig eigenaar/directeur van een viertal ondernemingen en voormalig voorzitter en actievoerder van Greenpeace Groningen, tevens een functie bekleed bij de Dierenbescherming Groningen, als Inspecteur van de Dierenbescherming, momenteel bezig met studie aan de Open Universiteit, Natuurkunde (duurzaam ondernemen) en tevens druk doende met het opstarten van een innovatie- en recyclingsbureau. Zie ook de Groene Kapper. Verder is hij een overtuigend vegetariër en een parttime veganist en probeert klimaatneutraal te leven, daarom heeft hij o.a. geen auto. Zijn motto is “ik lk leef liever inconsequent goed, dan consequent fout”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.