Blauwe energie van de afsluitdijk? Help Groningse onderzoekers!

blauwe-energie

Groene energie kennen we nu zo langzamerhand wel, maar wat is blauwe energie? Blauwe energie ontstaat waar zoet en zout water samenstroomt. Superschoon, maar nog best ingewikkeld. Een groep Groningse studenten heeft een slim idee en wil dat presenteren tijdens de international genetically engineered machine (iGEM) competitie in Boston. En daarvoor hebben ze slechts 2000 euro nodig. Help jij mee?

Blauwe energie in Nederland

Blauwe energie is net zo schoon als groene energie. Het onderzoeken waard dus! Nederland is een waterland met veel plaatsen waar zout water en zout water elkaar ontmoeten. Zo zijn ze al bezig met het testen van deze technieken in de Afsluitdijk: een betere plek is er bijna niet. Maar niet alles aan blauwe energie is rozengeur en maneschijn.

iGEM-teamlid Wiebrand legt het uit:

“Het grootste probleem met de huidige techniek zijn de membranen (een soort filters) die gebruikt worden. Die zijn duur en onbetrouwbaar. iGEM Groningen wil met behulp van bacterien een levend membraan maken wat zichzelf repareert.

Ons team bouwt momenteel een prototype, welke we aan de wereld zullen tonen tijdens het iGEM evenement in Boston, USA. Al onze activiteiten, waaronder labwerkzaamheden en het prototype, kosten echter veel geld. De faculteit steunt het iGEM team, echter is dit niet voldoende.”

Crowdfunding voor blauwe energie

Het iGEM-team zoekt steun voor het project met behulp van crowdfunding. De faculteit stelt faciliteiten beschikbaar, maar dat is niet alles. De materialen en het bouwen van een prototype zijn duur, het team moet zich inschrijven voor iGEM 2015 en het materiaal moet naar Boston verscheept worden. In eerste instantie hebben ze slechts 2000 euro nodig. Doe mee en steun dit project!

Dit artikel verscheen enkele dagen geleden op Eigenwijs Blij.

2 gedachten over “Blauwe energie van de afsluitdijk? Help Groningse onderzoekers!”

 1. Een nadere som

  Met het water van de IJssel kom je op ongeveer 160 Mega Watt uit.

  De som: Er wordt uitgegaan van 40 milliVolt over het membraan. (Dat lijkt bij nader inzien een redelijke aanname.)

  Op basis hiervan: 1 Faraday is 96500 Coulomb. 100 Ampère per m² membraan oppervlak is dus 100 / 96500 = afgerond 0.001 mol/s. De 100 Ampère per m² levert bij 40 mVolt dus 4 Watt.

  Neem nu aan dat je 3.5% zout in water alsmede een gelijke hoeveelheid zoet water in water met 2.5% zout en water met 1% zout verandert. Verder naar elkaar toe gaan in concentratie levert ongetwijfeld een onevenredige vergroting van het benodigde membraan oppervlak op.

  Kortom: 1% verplaatst zout in water … het molgewicht van NaCl is 58.443, afgerond 60. Dus 1 mol NaCl dat door de membranen heen gaat is geassocieerd met 2 maal 6 liter water (6 liter zout water en 6 liter zoet water).

  1 mol NaCl staat gelijk aan 4 kJ geleverde energie, wat op zijn beurt gelijk staat aan 2 maal 6 liter water.

  Ga nu eens uit van een centrale van 1000 MW op basis van deze beschouwing: Dat is goed voor 86.4 TJ per dag hetgeen (0.0015 m³ per kJ) 0.1296 Gm³ per dag = 1500 m³/s impliceert.

  Dat je een geïnstalleerd membraan oppervlak van 250 km² nodig hebt … wel daar “zeur” ik even niet over …

  Dus: Je hebt een stroom van 1500 m³/s aan zoet water en een even grote stroom zout water nodig voor 1000 MW. De grote vraag is in hoeverre we in Nederland zulke zoet water stromen beschikbaar hebben. (Dat zoute water, dat zal wel lukken …)

  Welnu:

  De Rijn is goed voor gemiddeld 2200 m³/s water. De hoogste extreem (een “Jahrtausent Flut”) zit in de orde van 16000 m³/s; 2/3 daarvan gaat door de Waal, 1/3 door het Pannerdensch Kanaal, 2/9 door de Nederrijn/Lek en tenslotte 1/9 door de IJssel.

  Voor de normale Rijn stroom kom je (onder opheffing van de open verbinding van de Rotterdamse haven naar het achterland!!) op ruim 1450 MW. Het water van de Waal, in combinatie met een hele grote sluis, zou genoeg zijn voor zo’n 1000 MW. Indien je het in de Afsluitdijk installeert wordt het niet meer dan 1/9 daarvan (de stroom door de IJssel), ofwel ongeveer 160 MW.

  Alleen dat laatste zou in mijn ogen eventueel haalbaar kunnen zijn. Er zit bij Kornwerderzand al een sluis in de Afsluitdijk.

 2. Ik ben zeker geen specialist. Maar 160 MW is een hele hoop. Je kunt het vergelijken met zo’n 53 flinke windmolens. En dat vanuit de IJssel aan de Afsluitdijk. Zonder de horizonvervuiling van de 53 molens. Maar met een vrij stabiel opwekpatroon. Dat lijkt me toch zeker het onderzoeken waard.

  Sowieso lijkt het me erg slim om naast zon en wind meer bronnen van duurzame energie in te zetten. Er zijn dagen dat het niet waait én niet zonnig is en de rivieren wel stromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.