Boek: “Gas uit Groningen, vijf jaar na de aardbeving bij Huizinge”

Op 16 augustus 2012 was bij Huizinge de sterkste aardbeving tot nu toe door de gaswinning. Sindsdien

  • heeft de NAM 73.563 schademeldingen geaccepteerd,
  • is er 180 miljard kubieke meter gas gewonnen,
  • waren de aardgasbaten zo’n 44 miljard euro, dat is 1 miljoen euro per uur,
  • verdiende de NAM er nog eens 4 miljard euro aan.
  • Dat staat in het boek “Gas uit Groningen, vijf jaar na de aardbeving bij Huizinge”, een uitgave van de SP Provinciale Staten Groningen. Herman Damveld is de hoofdauteur.
    Het boek is in gedrukte vorm gratis te bestellen via SP provincie Groningen (mailadres: sp@ps-provinciegroningen.nl), of digitaal te lezen als PDF via deze link: Gas uit Groningen, vijf jaar na de aardbeving bij Huizinge.

    Enkele hoofdpunten uit het boek toegelicht:
    1. De sterkste aardbeving tot nu toe, die door de aardgaswinning in Groningen werd veroorzaakt, gebeurde vijf jaar geleden, op 16 augustus 2012, bij Huizinge in de gemeente Loppersum. Hij had een kracht van 3.6 op de schaal van Richter. In korte tijd waren er 2200 schademeldingen.
    2. Na de aardbeving ging de aandacht van de bevolking vooral uit naar schadeherstel. Pleidooien om minder gas te winnen waren er nauwelijks.
    3. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) startte een studie naar de risico’s en legde die voor aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het KNMI. Begin 2013 publiceerde het SodM de conclusie dat zwaardere aardbevingen waarbij 118 doden kunnen vallen, niet uit te sluiten zijn.
    4. Het SodM stelde bovendien dat bij een gaswinning uit het Groningen-veld van ongeveer 12 miljard m3 per jaar het aantal voelbare aardbevingen zou kunnen dalen tot vrijwel nul.
    5. De studie van het SodM sloeg in als een zware aardbeving en vormde het begin van jarenlange discussies over wat een veilige gaswinning zou kunnen zijn.
    Het was dus niet een actiegroep die de knuppel blijvend in het hoenderhok gooide, maar het SodM. Dank daarom aan Jan de Jong, destijds hoofd van het SodM en Hans de Waal, de medewerker van het SodM die het rapport van 2013 geschreven heeft.
    6. In de jaren voor de aardbeving bij Huizinge kreeg de NAM van de regering een vergunning om 10 jaar gas te winnen uit Groningen en waren daar nauwelijks debatten over in de Tweede Kamer. Sinds Huizinge zijn er 125 debatten geweest.
    7. Na de aardbeving bij Huizinge hield de NAM de schademeldingen bij. Vanaf augustus 2012 tot en met 31 maart 2017 heeft de NAM 73.563 schademeldingen uit het Groningen-veld geaccepteerd. Dat zijn er gemiddeld 14.700 per jaar. Hoeveel meldingen er voor 2012 waren, is onbekend.
    8. Er mag dan een discussie zijn over de omvang van de gaswinning, er is wel gas uit de grond gehaald. Sinds augustus 2012 is 180 miljard kubieke meter gas uit het Groningen-veld gewonnen.
    9. Dat legde de regering geen windeieren: de aardgasbaten sinds medio 2012 zijn zo’n 44 miljard euro, terwijl de NAM er nog eens 4 miljard euro aan verdiende.
    10. Aardgas zorgt nu voor 43% van het Nederlandse energiegebruik. Willen we van het gas af en overgaan op zon en wind, dan is er nog heel veel te doen. Als ik nu 20 jaar zou zijn, zou ik in de energiesector gaan werken, want daar is tot 2050 genoeg te doen.

    Benieuwd naar het hele boek? Het is in gedrukte vorm gratis te bestellen via SP provincie Groningen (mailadres: sp@ps-provinciegroningen.nl), of digitaal te lezen als PDF via deze link: .

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.