Duurzame energie vervangt kernenergie in Duitsland

Toen vorig jaar de kerncentrales in Duitsland dicht gingen was de bewering van onder meer de topman van RWE dat bij de eerste koude-inval de stroom massaal uit zou vallen, tenzij de Franse kerncentrales te hulp zouden schieten. En in de eerste week van februari was het koud in Duitsland. Toch viel de stroom niet uit.

De netbeheerders stelden dat er ondanks de huidige koude geen problemen zijn met de stroomvoorziening. Een belangrijke rol daarin speelt de grote hoeveelheid zonnepanelen in Zuid-Duitsland die bij het heldere weer volop stroom hebben geleverd. Er wordt zelfs geƫxporteerd naar Frankrijk. Het gaat dus precies andersom als de topmensen uit de energiewereld verwachtten.

Bron: Handelsblatt, 6 februari 2012.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.