Fossiele industrie in Nederland gesubsidieerd met 7,6 miljard euro per jaar

We schreven er al vaker over. Duurzame energie heeft de naam onrendabel te zijn en te draaien op subsidie. Rutte framede dat door te zeggen “windmolens draaien op subsidie”. Maar ondertussen krijgt de fossiele industrie in Nederland voor 7,6 miljard euro per jaar aan staatssteun. Dit gebeurt meestal niet in de vorm van een rechtstreekse subsidie, maar in een wirwar aan belastingvrijstellingen, kortingen en garanties. Door gebrek aan transparantie komen onderzoeken naar staatssteun voor de fossiele industrie steeds op andere getallen uit. Een eerder onderzoek beraamde het op 5,8 miljard. Toen al ging er vier keer meer staatssteun naar de fossiele industrie dan naar de energietransitie.

Dit nieuwe onderzoek is uitgevoerd door het Overseas Development Institute (ODI) en Climate Action Network Europe (CAN-Europe). Meer details zijn te lezen bij Follow The Money.

Credit afbeelding: Foto-Rabe, Creative Commons, Vrij voor commercieel gebruik
Geen attributie noodzakelijk

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.